egyház

Teljes szövegű keresés

egyház [ë] főnév
1. A keresztény híveket magukban foglaló szervezetek valamelyike, ill. vmelyik ilyen szervezet közössége. ® Anglikán egyház; ® baptista egyház; az egyedül ® üdvözítő egyház; evangélikus, görög katolikus, görögkeleti egyház; görög nem ® egyesült egyház; ® latin (szertartású) egyház; az ortodox, a református, a római katolikus egyház; a protestáns egyházak; az egyház kormányzata, törvényei; az egyház és az állam viszonya.  Valóban szörnyű bűn Lehet: mi ily haragra gyújthatá | Egyházát a szeretetnek. (Madách Imre) A Magyar Népköztársaság az egyházat különválasztja az államtól. (A Magyar Népköztársaság Alkotmánya) || a. Szűk. ért. Az egyház: a római katolikus egyház.  Akkor, Spanyolországban, az Egyház és a Színpad szövetségesek voltak. (Ambrus Zoltán) || b. A keresztény, kül. katolikus papság. Az egyház véleménye. Az egyház nem nézte jó szemmel, hogy …
2. (ritka, vallásügy) <Reformátusoknál> valamennyi hívő lelki közössége. Az egyetemes, a láthatatlan, a lelki egyház.
3. (vallásügy) <Reformátusoknál> egyházközség.
4. (ritka) Vmely nem keresztény vallási szervezet. Mohamedán, zsidó egyház.
5. (régies, irodalmi nyelvben) Templom.  Utcán vagy ágyban, tánc vagy bor között, | Vagy Isten egyházában, megölöm. (Vörösmarty Mihály) A gót, | regényes egyház csonka csúcsa … igazán regébe illik. (Babits Mihály)
Szóösszetétel(ek): 1. egyházellenes; egyházgondnok; egyházgyűlés; egyházkarnagy; egyházkormányzat; egyháznűvészet; egyházpolitikus; egyházreformáció; egyháztartomány; egyházügy; egyházügyi; 2. anyaegyház; fiókegyház; leányegyház; ősegyház; szabadegyház; székesegyház; szentegyház.
egyházas.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem