bomlik

Teljes szövegű keresés

bomlik tárgyatlan ige -ott, bomoljon; -ani, (régies, választékos) bomol -t, -jon; -ni
1. <Vminek a fűzése, fonása, varrása, csomózása, szövése, ill. az így készített v. egybeillesztett vmi> kezd szétnyílni; foszlik; feslik. Bomlik a csomó, nem tart már semmit. Bomlik a szőnyeg, már kirojtosodott.  Hányatik Hajód, vitorlád már szakadoz, bomol. (Vörösmarty Mihály)
2. <Anyag, vegyület> szokásszerűen v. folyamatosan alkotóelemeire válik. A víz áram hatására hidrogénre és oxigénre bomlik. A test bomlik: a holttest (fel)oszlóban van.  Semmivé lesz, ami semmi vala, Azaz földdé válik testünknek porfala [= porhüvelye]; … Bomlani kezdenek a részek. (Csokonai Vitéz Mihály) Itt hajdan gyilkosság esett – | és a sötét falburkolat | alatt | nesz nélkül bomlik a hulla. (Babits Mihály)
3. (átvitt értelemben) Bomlik vmi: vmely csoportban, közösségben, szervezetben az egység lazul, megszűnőben van. Bomlik az egyesület, az ellenzék, a sereg.  Ahol bomlik a régi, mindig születik valami új. (Babits Mihály) || a. (átvitt értelemben) Vmire bomlik: egységének megszűnésével több részre oszlik v. esik szét. A nemzet pártokra, a párt frakciókra bomlott.  Gyakorta Pártokra bomlik a nép és ügyét Ezer fej és szív főzi, hányogatja [= meghányja-veti]. (Vörösmarty Mihály) || b. (átvitt értelemben) Bomlik a fegyelem, a rend: az eddigi kötelék, keret, összefogó forma lazul, szilárdságát veszti.  Vad futással Bomlik a pogányság rende. (Arany János) Kifáradt ló, ember, a nagy küzdelemben: Bomlik a rend. (Jókai Mór)
4. (átvitt értelemben, gyak. rosszalló) <Személy> szerelemtől mintegy eszét vesztve vágyódik vki után. Bomlik vki után, vkiért. Évek óta bomlik ezért a lányért.  Ez az ember bomlik az Annánk után. (Mikszáth Kálmán) Legalább száz ifjú bomolt, … Legalább száz párta omolt. (Ady Endre) || a. (átvitt értelemben, gyak. rosszalló) Rajongva vágyódik, lelkesedik vmiért. Bomlik a kitüntetésért.  Más asszony bomlik, hogy az ura mandátumhoz jusson … (Mikszáth Kálmán) Én a régi lányért epedtem, Ki … Nem bomlott az egyenruháért. (Ady Endre)
5. (átvitt értelemben) Szertelenül, mértéktelenül szilajon viselkedik. Ne bomolj!: ne bolondozzál!  Megint bomlanak a nagy urak. Egyet leöltek maguk közül. (Mikszáth Kálmán) Ne bomoljatok – mondta a kovács. Már akkor azok összementek. Szorították, szorították egymás kezét. (Móricz Zsigmond)
Igekötős igék: elbomlik; felbomlik; kibomlik; lebomlik; megbomlik; szétbomlik.
bomló.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem