NEVELÉS ÉS ALAPFOKÚ ENGEDELMESSÉG

Teljes szövegű keresés

NEVELÉS ÉS ALAPFOKÚ ENGEDELMESSÉG
Elöljáróban szögezzük le, hogy fajtától, testnagyságtól függetlenül valamennyi kutya kivétel nélkül potenciális házőrzőnek, testőrnek, őrnek tekinthető. Mindazonáltal eme képességet illetőleg egyesek "jobban el vannak eresztve", mint a többiek...
Pillanatnyilag minden kutya egyetlen ősre, a farkasra vezethető vissza. Ennek ellenére alkati sajátosságaik tekintetében akár 100 százalékosan is különbözhetnek egymástól. Következésképpen, ahogy az egyén külleme nagyot változott részben esztétikai, részben pedig hasznossági kritériumok kielégítése végett, úgy pszichikai szempontból is módosult az emberi "önkény" és a mindenkori környezet hatása révén.
Minden egyes fajta kivétel nélkül alkalmas őrző feladatok ellátására. Amennyiben az állat megkapja akár a legcsekélyebb (ám helyénvaló) jelzést, nyomban szinte automatikusan kiváltja belőle az ősi védő mechanizmust.
Amikor egy leendő kutyatulajdonos megfelelő házőrzőt akar magának vásárolni, főként egyéni ízlésből, esetleg a házbeli körülményekből indul ki, ezek alapján dönt. Mindamellett az "őrkutya" olyan legyen, mely viselkedésével (ugatás, ijesztő magatartásformák) megakadályozza, hogy bárki is behatolhasson a rábízott territóriumba. Ezen belül vannak olyan ebek, melyek beérik azzal, hogy a ház ajtaja közelében ugatnak - ők valamiféle figyelmeztető szerepet játszanak -, aztán olyanok, melyek elmennek a territórium határáig (például a kert faláig, a kerítésig), s szembeszállnak a gyanús egyénnel, végül olyanok, melyek nagy ugatás közepette hevesen nekitámadnak a "területsértőnek", és igyekeznek megharapni.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT