NAPJAINK KUTYÁI

Teljes szövegű keresés

NAPJAINK KUTYÁI
Az országos és nemzetközi standardok viszonylatában érdekes megvizsgálni a kutyafajták jelenlegi elosztását a világon. Jelenleg mintegy 430 - érvényes, elfogadott "szabványleírással" rendelkező - fajtáról beszélhetünk. Ha ezeket szemügyre vesszük, azt kell mondanunk, hogy lényegében Nyugat-Európa és Amerika uralja a piacot, az említett földrészeken szinte minden ismert fajta megtalálható.
A kontinensek között kölcsönös cserekapcsolat van, bizonyos vonalak kültenyészettel történő javítása érdekében. A változatosság, a kínálat növelése kedvéért újabb és újabb fajtákat hoznak létre (például Chesapeake Bay retriever, Jack Russel terrier, fekete terrier), illetve bizonyos régen kialakult regionális fajtákat időről időre "felfedeznek" és népszerűsítenek. Ilyenek egyebek között az afrikai basenji, a tibeti hasa apso, a francia briard, a belga flandriai pásztorkutya, a szibériai husky, a kínai sharpei, a japán akita.
Ezekből - a területi és nemzeti elismeréstől a nemzetközi elfogadásig és népszerűségig eljutó fajtákból - keveset használnak olyan célra, amelyre eredetileg tenyésztették őket. Szinte kizárólag csak kiállítási sztárokat gyúrnak ezekből a fajtákból, illetve még a legjobban kialakult típusoknál is egyfajta sajátos kettőséget tapasztalhatunk. Ugyanazon a fajtán belül kialakultak a kiállítási típusok, valamint a "field" vagy munkatípusok. Figyeljük meg például az erős csontozatú és izmos "field trial" labrador retrievert és a lényegesen finomabb kiállítási változatát.
Amint aztán elegendő az érdeklődő, s amint kialakul egy megfelelő számú standard népesség, az új fajtát a kennel klubok elismerik. Csak a példa kedvéért: az Egyesült Államok kulturálisan legfejlettebb városa Boston volt (és bizonyos mértékig az ma is), s nem véletlen, hogy az első amerikai tenyésztésű kutya, a boston terrier éppen innen indult útjára, hogy nemzetközi elismerést arasson.
Goya: Fiuk kutyával (1786)
Napjaink háziasított kutyáinál nagy eltéréseket tapasztalhatunk. Ennek ellenére ismételten csak azt hangsúlyozhatjuk: a kutya farkastól való származása biztosra vehető. Igaz ugyan, hogy a kutyák számos tekintetben különböznek a farkastól, de ennek valószínűleg nem az eltérő ős az oka, hanem a domesztikáció és a szelektív tenyészet.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT