Ó-Becsén, dec. 4.

Teljes szövegű keresés

Ó-Becsén, dec. 4.
A verbászi mozgó sereg parancsnokságának nov. 29-ikén kiadott terve szerint, az ó-becsei tábornak egy része Földvár felé cselmozgást tenni rendeltetett, minek eredményéről s a csatában részt vett csapatok vitézségéről a honvédelmi bizottmánynak Komlóssy Lajos őrnagy s ideiglenes dandárparancsnok köv. jelentést tett:
Miután az előmenetel minden meglepetés ellen biztosítva lett volna, reggeli 8 óra tájban a csatárláncz mintegy 1600 lépésnyire az ellenség állomása felé nyomúlt. Az előcsapat következő részletekből állott: Ferencz Károly ezred 4 századából, Kökényesi őrnagy z.alja 2 századából, egy Ferdinand huszárokból és Komlóssy őrnagy hajdú csapatjából összeszerkesztett lovas századból, melly utóbbit a Ferdinand huszárok lelkes kapitánya Balogh Károly dicséretes vitézséggel vezeté, és magának ez által már régen indítványozott előléptetésre újabb érdemeket szerzett.
A Ferencz Károly ezred életet megvető vitézei lelkes tisztjeik buzdításaira bátran rohantak előre, s a Földvártól 1200 lépésnyire fekvő Kalvária hegyet sánszaival együtt, a sűrűn felállított ellenség daczára, rohanva bevették.
Ezen ütközetben az ellenség egész Földárig zaklattatott; csak a sűrű köd s az álmenetelt gátló hidak hiánya tartá vissza a bátor sereget, a Földvárra bétöréstől.
Nem mulaszthatom el a Ferencz Károly ezredbeli tiszteknek már több jelentésekben is megdicsért férfias bátorságát és lelkes vezényletét, annál is inkább, megemlíteni, minthogy szemem láttára buzdíták e lelkes zászlóaljban példájok által a legénységet oroszlányi bátorságra.
Különösen kitünteték magokat Bárány Sándor főhadnagy és ideiglenes zászlóalj-parancsnok czélszerű és vitéz vezénylete által, Hambek Eduárd vezérkari tisztem és Meigráber főhadnagy, valamint mindig, úgy az ütközetben is rendelkezésük s merész bátorságuk szép példáját mutatván; Despot főhadnagy, Posták Lajos hadnagy és Cserepi Ferdinánd huszár hadnagy, kik elszánt vezényletök által bebizonyíták, hogy a hon és szabadság ügye az ó-becsei katonaságnak szívén fekszik.
A Ferencz Károly ezredbeli tiszteket nem múlaszthatom el előléptetésre annál is inkább ajánlani, minthogy már úgy is előléptetés 603végett felterjesztettek, és sem őrnagyuk, sem kapitányuk nincs.
Az ellenség több halottat és sok sebesültet számít, a Ferencz Károly gyalogok közt pedig, noha 6 óra hosszat szüntelen ágyú- és fegyvertűzben voltak, csak 4 sebesűlt találtatik; neveik ezek: Doboka, Kerecsényi, Szabó és Szalczer közvitézek, átalában az egész tábor igen vitézűl viselé magát, minek folytán teljes örömemet és megelégedésemet nyilvánítom, azon megjegyzéssel, miszerint e táborral bármilly csatába keveredni, a süker legbiztosabb reményével, kész vagyok.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem