Békesből, nov. 26.

Teljes szövegű keresés

Békesből, nov. 26.
Boszantó dolog, hogy már megyénkben is vannak önfeledkezett papi s világi egyének, kik különböző mesteri fogásokkal lehangolják, s közönbösítik a honvédelemre különben elszánt népünket.
Elég legyen ez aljas önhaszonleső, s népszerűségvadászó emberek közől jelenleg csak Hajnal Ábel, békesvárosi lelkészt megemlíteni, kit láttam, mert jelen voltam, mint akará megyénknek addig egyik legvitézebb őrseregét, a kisfaludai csatánál megfutamodásra bírni, mit, ha a debreczeniek derék tisztjétől agyonlövetéssel nem fenyegettetik, ki is vitt volna.*
Hajnal Ábel úr ellen sok a panasz. Érdekében állna, hogy ne hirlap által, hanem törvény utján igazolná magát, ha bízik ügye tisztaságában. Kezünkben van egy czáfolat is minapi védelmére, mellyet közleni fogunk, mihelyt a tárgyhalmaz megengedi, s azontúl ez ügyet befejezettnek tekintjük lapunkban, s Hajnal Ábel urat kérjük, más úton szerezzen magának elégtételt, mert a hirlapi út most már úgy is sikertelen. A szerk.
És hogy ne lenne Békesmegye aggodalomban, midőn olly tisztviselőink találtatnak, kik akár meggondolatlanságból, akár önfejűségből, akár vétkes népszerűségvadászásból helytelen fölmentést mernek adni a honvédelem köz és szent kötelessége alól?
Minap ugyanis azon tudósításra, hogy Lippát a rablók elfoglalták, Békésmegye, mellynek már ajtaján kopogtat a gyülevész rablócsorda, arra szólítá föl a helységeket, hogy összesen mintegy 600 önkénytest küldjenek a vész színhelyére, fölmenti azonban a községhez intézett rendeletében e kötelesség alól Endrőd lakosait, azokat, kik a legközelebbi kiálláskor is napról napra gyáván késvén, rendelt helyökre csak akkor értek, midőn az ellenség már derekasan megveretett, s kik, mielőtt fölváltattak volna, gyalázatos haza szaladásukkal alkalmat szolgáltattak a rablóknak Lippa bevételére.
Fájdalommal kell illyeseket Békesmegye népéről irni, melly különben honunkban a legértelmesebb, vagyonosabb s erősebbek közé számítható, s ha lelkes buzdítói, vezetői, tisztviselői volnának, áldozatokban, vitézségben az elsők között fogna állani.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem