FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Teljes szövegű keresés

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Csak lassan, csak lassan az istenért, hogy valamikép el ne hamarkodjuk a dolgokat! ... Tábor orvosokat kell képeznünk, mert rájok fölötte nagy szükségünk van. Össze si csődítettük az ország növendékorvosait Pestre, s a tanár urak a tanfolyam megnyílását november 1-re kitűzték. Tetszett azonban e határidőt bizonyos ismeretlen körülmények miatt 9-dikére tenni át; de ez sem jó volt, 15-dikre halasztották; ma 22-ben irunk, s még most sem kezdettek el a leczkék, s a fiatal orvosok már 3 hét óta hiában költik itt pénzöket a tanár urak lelkiismeretessége és szorgalma miatt. – Igy ni! így már aztán jól folynak dolgaink. Csak lassan, csak csöndesen, hogy valamikép el ne késsünk!
– Itt van még egy más á propos. A hadtudományi oktatások folynak; a hallgatóság, melly első leczkén csak 200, tegnap már 400 volt; a buzgalom, a tanulásvágy ifjainkban dicséretre méltó. Csak az volt a baj, mint a tanár urak megjegyzék, hogy kevés időt szabtak a tanulásra. E körülményt azonban a professorok némellyike, kettős szorgalma által akarja legyőzni. Vasárnap leczke nincs, s ez egy napi mulasztást azzal pótolják ki, hogy csütörtökön nem tanítanak; s így, hogy egy hétből két nap hiában el ne veszszen, ezentúl kedden sem tartanak leczkét. Már egyúttal akár a pénteket is pensióba tegyék, hiszen akkor úgy is lencsét kell enni a konyhaszabályok szerint. Meg kell jegyeznem, mikép vannak professorok, kikre a fönebb mondottak nem értetnek. Kinek nem szűre, ne vegye magára!
– Hát még a sánczok ásásánál? ... ott dolgoznak ám csak nyakrafőre. 36 redoutenak kell összesen lenni, s már négybe bele is kezdtek s két év múlva, ha t. i. a cholera el nem visz bennünket, mind a 36 okvetlenűl készen lesz.
– Egy Pozsonyból jött szavahihető ismerősünktől tudjuk, hogy Windischgrätz beteg, (az isten könnyebbítse meg ágya szalmáját!) helyette a fővezérséget valami Reisz nevű ember viszi.
– Az állodalmi fegyvertár igazgatója Rombauer lett, volt főnöke az iparosztálynak a ministeriumnál. Szerencsésebb választást a kormány nem is tehetett volna.
– A terézvárosi zsidó nemzetőrök vasárnap tették le az esküt a József-kaszárnyában. Karácsonyi Guido őrnagy lelkes beszédet tartott előttök, mellyben fölvilágosítá zsidó polgártársainkat, mikép akármit beszélnek is nekik némelly „Judenfresserek,” ne higyék, hogy a magyar olly szűkkeblű önző nemzet volna, miszerint az egyenlőség és testvériség eszméit csak maga számára akarná monopolisálni, mert mihelyt a körülmények megengedik, hogy belrendezésünkhez foghassunk, bizonyosan, miként a nemzetőri kötelességek, úgy minden polgárjogokra nézve is kiterjesztendjük rájok az egyenlőség elvét.
– Lángh, pestvárosi főkapitány, hivatalát letette; de Pekári urat, kit a múltkor is megdicsértünk, nem bocsátjuk tőlünk sehova. – Szathmári K.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem