Az Agramer Zeitung szerint.

Teljes szövegű keresés

Az Agramer Zeitung szerint.
– Az Agramer Zeitung szerint, megérkeztek Bécsbe nov. 9. a szász nemzet képviselői, biztosítandók ő excját, Horvátország bánját, az Erdélyben lakó németeknek a csász. ház iránti hű ragaszkodásáról és az osztrák monarchia épségben föntartása iránti érzelmeiről. Lakoma közben Schmidt és Sachsenheim urak üdvözlő beszédeire (jó, hogy e prudens és circumspectus szász urak neveit tudjuk) ő exc. a bán, következőleg méltóztatott válaszolni: „Uraim! Gyönyörrel látom itt egy nemzet képviselőit, melly századukon át magát értelmessége, vitézsége(!) honszeretete (!!) és csász. házunk iránti leghűbb ragaszkodása (!!!) által kitűntette. Üdvözlöm önöket, mint szövetségeseinket, összes szép monarchiánk föntartása, minden abba kebelezett nemzetiségek egyenjogusítása és egy nagy, boldog, szabad, közös osztrák haza utáni törekvéseinkben. Isten tartsa meg a nemes szász nemzetet!” Szinte képzeljük, milly pathoszszal szónoklá el a vitéz bán, lakoma közben délután, gyönyörűú dictióját, természetesen a nemes szász nemzet képviselőinek szűnni nem akaró zsivió-i közt.
546Tisztelt szerkesztő úr! Becses lapja utóbbi számában a hirlapi statistica-iró azt állítja, hogy hallomás szerint a Figyelmezőnek 400 körűl van előfizetője. Engedje megjegyeznem, t. szerkesztő ur, hogy azon statisticusnak hallomása nagyon hibás; mert a Figyelmező előfizetőinek száma épen 818, az ingyen és csere-példányoké pedig 63, összesen 881. Ebből a budai posta 818-at küld el; a többi a két városban oszlik el. E számok hitelességét jegyzőkönyvem bizonyítja.
Mivel önnek, szerkesztő úr, czélja nem lehetett hamis, hanem igaz statisticát közölni* reménylem, hogy ezen igazításomat rosz néven nem veendi. Tisztelettel vagyok önnek, t. szerkesztő úr, Budán, nov. 20. 1848. alázatos szolgája Vida Károly, a Figyelmező tulajdonosa és szerkesztője.
Épen azért, mert igaz statisticát akarunk közölni, figyelmessé tesszük Vida urat, hogy fentebbi számaiban hiba van, mert ha lapja előfizetőinek száma összesen 818 és a budai postán is 818 küldetik el, akkor itt helyben egyetlenegy előfizetöje sincs, a mi nem lehet. – A szerk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem