FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Teljes szövegű keresés

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
A mult hétfőn este egy kis szabó-rebellio volt. A katonaöltönyök készíttetésével Szikrási szabómester van megbizva, ki – mellőzésével azon legényeknek, kiket a táborból épen azért küldtek haza, hogy itt montourokat készítvén, a katonaság minél előbbi felruházásában segédűl legyenek – olly kontárokat fogadott föl, kik olcsóbbért ugyan, de roszabbúl is dolgoznak, mint a rendes mesterek. S ennek következtében a szabólegények már több nap óta dolog és kereset nélkül voltak kénytelenek itt lézengeni, mignem, hétfőn este, türelmöknek vége szakadt, s neheztelésöket egy nagyszerű macskazenében adták tudtára Szikrási úrnak, kinek ez alkalommal ablakait is beverték. A méltán zúgolódó, de boszújokra rosz eszközt választott ifjakat, a városi kapitány erélyes föllépésének sikerűlt rendre téríteni, úgy, hogy midőn a nemzetőrség őket eloszlatni megjelent, már csak hűlt helyöket találta.
– Ugyan okos emberek azok az oláh katonák! Kijőnek a kaszárnyából, alázatos képet öltenek s frakkjokra nemzeti kokárdát tűzve járnak kelnek az utczákon. A jámbor magyar ember szíve megesik rajtok, s azon hitben, miszerint ők ama kevés becsületesek közé tartoznak, kik az alkotmányra felesküdni hajlandók, hogy még inkább lekötelezzük őket, borra valóval és édesgetjük magunkhoz. Ők pedig nagy alázatosan zsebre rakják a huszasokat, haza mennek, a kaszárnya-ajtóban elhagyják kokárdáikat, s jól kinevetve bennünket, nagyot isznak a könnyen hivő magyar egészségeért. Hanem jó, hogy észrevettük e csalfaságot, mert hiszen tűzhet többé az oláh tíz kokárdát is mellére, míg vele szóba állunk.
– A budaiakat ma meg kell dicsérnem. E héti közgyülésükön, Balázsi tanácsnok indítványára, a zsidókat testvéreikké fogadván, minden nemü polgári jogokat és kötelességeket megosztanák velök.
481Szabad lesz nekik telket bírni, s az ujonczokat rájok is ki fogják róni. Isten éltesse a budai tanácsot! – Szathmári K.
– A Figyelmezőben, mellynek szerkesztője Vida Károly, ama híres devalvator a Budapesti hiradó aranjuezi napjaiban, azon hirt olvassuk, hogy a Pesti Hirlap a jövő évre meg fog szűnni és ezen hír forrásáúl a Kossuth hirlapja neveztetik meg. Ezen hirt egészen a zérusig kell devalválnunk, mert a Kossuth hirlapjában erről egy szó sincs.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem