FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Teljes szövegű keresés

454FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Nemzetgyülésünk egyik tagjának, a derék kövárvidéki képviselő Buda Sándornak fejére, Urbán, 40 darab arany jutalmat tett, ha élve, 20-at, ha halva adják kezébe. Ma pedig Buda Sándortól olvasunk egy hirdetést, mellyben ő annak, ki Urbánt leszúrja (a mellett hogy a végrehajtó ezzel, a haza iránt tartozó legszentebb kötelességét teljesíti), 100 darab aranyat ajánl, vagy e helyett, Kővérvidékben kebelezett Remete helységében, egy jó új épülettel ellátott szép telket, egy paripát és egy kardot. Azon hozzáadással, hogy a ki élve adja a büntető igazság kezébe Urbánt, e jutalomból 5 arany díjt lesz köteles kifizetni a hóhérnak. Fogadja e tetteért nyilvános köszönetünket a képviselő úr, s isten adja, hogy e hirdetésnek mielőbb foganatja legyen, őt pedig tartsa meg sokáig a hazának, mellynek leghivebb fia gyanánt van szerencsénk őt ismerni, már az erdélyi országgyülésekről.
– Tyrolnak néhány lelkes fiai felhivást intéznek hazánkban tartózkodó honfitársaikhoz, mellyben azokat, szent ügyünk mellett vivandó vadász csapat alakítására szólítják föl; a főváros lakóihoz pedig azon kéréssel járulnak, hogy az általok nélkülözhető vont csövű tyroli, vagy rövid vadász fegyvereiket, kész fizetés mellett, nekik engednék át. – Föl vannak-e nyitva szemeid te fölséges császári udvar, hogy nem látod, miként ellened idegen népek jőnek harczolni igaz ügyünkért, harczolni, az általad elnyomni akart népszabadságért!
– A picziny Torna megyéből 210 önkénytes nemzetőr érkezett városunkba; köztök 26 lengyel, szép, szálas erőteljes emberek. – Igy, dicső bajtársaink, igy mutatjátok meg, hogy méltók voltaok rá, miszerint 1831-ben annyira buzgott mellettetek Magyarország. A ti akkori helyzeteket, és a miénk most, ugyan az; itt és ott a szabadságot akarták megfojtani. Szövetkezzetek velünk, – és ha győztünk, a mi diadalunk a tiétek is lesz; mert ha a népek elnyomóit megsemmíthettük: fölöttetek úgy, mint felettünk, a szabadság lobogója fog lengeni. – Szathmári K.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem