Eszéken, oct. 23-án.

Teljes szövegű keresés

Eszéken, oct. 23-án.
A baranyai önkénytesek zászlóalja, a tetemes áldozattal felszerelt, s a Hardegg vasasok lovaiból betanított fogatokkal vontatott Batthyány-ágyúteleppel f. hó 20-án indúlván ki Pécsről; azt, a derék országos biztos nemzetőri öltözetben, mint egy hódító ülve lován, tegnap este nyolcz órakor vezette be Eszék várába; honnét a Dráván át már messze Baranyába barátságot integetett felénk a magyar lobogó szellős lengésével.
Megható volt a lelkesedés, és rokonszenv, melylyel fogadtatánk. Azaniniak szűnni nem akaró eviva-i; és a nők, és gyermekek víg zsibongása mind élénken mutatá, hogy bennünk a rég epedve várt atyafiaknak örülnek. – Annyi kéz nyujtatott felénk, hogy nem tudtuk, mellyiket szorítsuk meg elébb, és alig tudtuk, hová szálljunk be; annyi felé, s annyiaktól hivatánk. – És a nép, és katonaság hangos derültsége csak akkor szünt meg zajongni a téren, midőn már utósó emberünk is fáklyával elkisértetett szállására. És midőn az eltünt fáklyavilág visszaadá a sötét csendet az éjnek: a megszólalt „őrjáró halladj” magyar kiáltás a vár bástyáiról diadal-hangban terjedt el a néma Dráva fölött!
Ma reggel – a varbeli katonaság tiszti karai által megkezdve – tisztelgések történtek a biztosnál. És még ma – mint hallám – a derék Zaniniak a felső városba fognak átszállásoltatni, baráti helyöket pedig a mieink foglalandják el: mi valószinűleg azon hírre történik: miszerint a tegnap az alsó városba huzódott mintegy négy száz határőrt, ma kilencz száz fogná követni. Hej! az az alsó városi néhány rácz az illyr lobogóval, még nehezen tudja kivel lesz Batthyányban dolga; és hogy a bellyei hidon a baranyai dráva-vidék lelkes magyarjainak nemzetőrsége csak a biztos parancsára vár. Egyébiránt néhány nap mulva aligha eszökre nem térnek, mert biztosunk már megkezdte erélyes működését, minek egyik eredménye az is, hogy e közlésemet már az eszéki postán küldhetem.
Épen most hallám hiteles kutfőből, hogy a Zanini tisztikarnak egy része, kik egyébiránt nem magyarok, sem olaszok, ma elbocsáttatását kérte a biztostól. Verőczemegye számos községeinek előljáró-küldöttsége ellenben hűséget, és ragaszkodást jött nyilvánítani Magyarország iránt. – Angyal János.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem