A Siebenbürger Bote.

Teljes szövegű keresés

A Siebenbürger Bote.
A Siebenbürger Bote végre egészen letette az álarczot, melly eddig gyalázatos hazaárulási irányát fedezgeté. Itt áll most előttünk szerkesztője egész meztelenségében, s maga sem fogja többé tagadhatni, hogy ő a legrútabb reactiónak piszkos zsoldosa. Oct. 18-kán megjelent számában irja, miszerint megütközéssel vette hirül Zöller századosnak, a szebeni generalcommandóhoz küldött bécsi futárnak, törvényszéki meggyilkoltatását. A ministeri futár meggyilkolása és sürgönyeinek elrablása, úgymond e bitóra megérett galád ember, felségsértés, s hozzá meri tenni, miszerint reményli, hogy ennek okozói a büntetést el nem kerülik. E jöttment embernek ministeriuma tehát az Austria és Magyarország, szabadságát elárult, s életéhez méltó halállal kivégzett Latour. És a magyar elég engedékeny illy szabadsággyilkolók czinkosait még most is életben hagyni, midőn ők pokoli ármányaikkal szabadságunk és nemzetünk élete ellen törnek.
Ugyane mocsokgyülde dicsekedve mondja, hogy Szebenben f. h. 18-kán a magyarok lefegyvereztettek.
A honvédelmi bizottmány rendeleteit pedig, midőn némellyeket közőlök közöl, hol a szent ügy, Jellachich megszökése, a király nevében stb. kifejezések előfordúlnak, kérdő és figyelmeztető jelekkel kiséri.
Hát azért fogadott be téged, elvetemedett ember, e haza, hogy szabadságát, kormányát, kigyófogaiddal marjad? azért szivod magyar földön a levegőt, te földönfutó, hogy azt sátáni lehelleteddel megmérgezzed? Senatus haec videt, et hic adhuc vivit!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem