Zalából aug. 16-kán.

Teljes szövegű keresés

Zalából aug. 16-kán.
A Dráva mentében felállított őrvonalt képző nemzetőrsereggel még julius 5-kén kiindulván, megyénkről közigazgatási tekintetben tudósítást nem tehetek; e helyett tehát a zalai kiindult nemzetőrseregről az illyrek által készített térképen a nagy szláv birodalomhoz foglalt Muraközről, s itteni állásunkról írok egy pár sort.
Zalából, mint e lapokban már említve volt, két annyi nemzetőr indult ki, mint kivántatott. A kiindultak nagy részben önkénytes vállalkozók voltak, egy részben pedig maga a helybeli nemzetőrsereg által jeleltettek ki. Sorshuzás ritka helyen alkalmaztatott. Eleintén a Mura melletti fővonalokra voltunk mindannyian elhelyezve, s jelenleg is csak két zászlóalj, mintegy 2,000 főből álló, vonatott be Muraközbe, a többi megtartotta előbbi állomását. Fegyvereink kaszákból, legnagyobb részben vágásra is alkalmas dárdákból, és egyik egyik századnál 34 – mintegy 50 darabra vehető szuronyos, részint kovás, részint csappantyús puskákból állanak; azért, habár a gyakorlatokban seregeink szép előmenetelt tettek is, rendesen fölfegyverzett ellenséggel csatározásra czélszerűleg nem alkalmaztathatnak, jól rendezve azonban ezen erős és edzett nép, megrohanásoknál eldöntő befolyással használtathatnék. – A kaszák és dárdák rémületes képet adnak ugyan a seregeknek, de meg kell vallani, hogy a nép puskát ohajt, s valóban jó szuronyos puskák a seregnek bátorságát sokszorosan emelnék.
Muraközben a már érintett két zászlóaljon kivűl, csak mintegy 600 főből álló gyalogság, és egy osztály Miklós huszár tanyáz. Ágyuink nincsenek. Kanizsán 10 vagy 12 jól felszerelve van ugyan, de tőlünk távol, s igy rögtöni szükség esetében nem alkalmazhatók.
A varasdi hídra az illyrek két ágyút állítottak föl, s ezen fölül felvettetésére és fölégetésére puskaporrral és könnyen gyúló anyaggal látták el.
Az ugynevezett szereszánok, mint hallatszik, haza mentek, s hason formáju ruhákba öltöztetve horvátok vagy inkább illyrek játszák szerepeiket. Annyi bizonyos, hogy a szereszánok puskáikat adogatták el, egyet magam is láttam. Rezes, szurony nélküliek, de megpróbálván, jól hordoznak, – mivel azonban kovások, gyakran csütörtököt mondanak.
Egyébiránt sok valótlan hírek keringenek, s gyakran terjed el azon hír, hogy az ollyrek hol egy, hol más helyen már beütöttek. Azt is mondják, hogy a bán Körös megyében ujonczokat szed; mint valót azonban nem írhatom, mert onnét hozzánk könnyen jöhetnek ugyan, nekünk azonban nem tanácsos közibök menni; nem régiben is a varasdi hídat szemlélgető két megyei pandurt fogtak el, másnap azonban visszaeresztették.
Nemrégiben a Murán lefelé vitt mintegy 2000 röf szürke posztót fogott el, tapolczai járásból a Mura mellett tanyázott Meszlányi százada, a posztó között több bárd, és lánczos ágyugolyó találtatott, mindezek Csányi kir. biztos urhoz küldettek Kanizsára.
Először kimozdult nemzetőreink most f. aug. 6-kán s következő napokban ujakkal váltattak föl. Ezek ismét nagy szorgalommal gyakoroltatnak, s már is szép előmenetelt tettek. Egy hónap múlva, ha kell, ezek ismét felváltatnak, s ekkor legalább azon hasznunk lesz belőle, hogy nemzetőreink mind be lesznek gyakorolva.
A muraközi nép jó, ragaszkodik a magyar alkotmányhoz, de fél az illyrek betörésétől. Az itteni nemzetőrök is gyakorolják magokat, főkép, mióta mi itt tanyázunk, nagyobb kedvet mutatnak. R. I.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem