OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
Augustus 12-ről szóló milanoi levelek szerint, ott teljes nyugalom uralkodik. – A forradalmi párt mintegy 20,000 emberből álló sereg átkelt a Ticinón. – Radeczky átalános bűnelengedést akar kihirdetni. – Károly Albert visszavonultában a pénztárakat kiüritette, s a milanói pénzeket is magával vitte, mintegy 20,000 lirát.
– Aug. 9-kén indult el Velenczébe, Kudriaszky ezredes parancsa alatt az osztrák flotta. A sardiniai, admiral, albini, pedig már elvitorlázott, de 8 velenczei hadi hajót magával vitt.
– A schweiczi főconsul leveléből ezeket olvassuk, a Millano feladása előtti eseményekről. Aug. 3-kén, 4-kén a hír szerint 45 ezerből álló piemonti sereg milano alá érkezvén, többnemű erősítéseket tőnek a városban. A védelmet akadályozó házak leromboltattak, fákat kivágtak, s az egész nép erős védeleme izgattatott. Aug. 4-kén estefelé a bel– s külvárosban sok helyütt torlaszok építtettek, s a lakosság elszántnak látta lenni, magát keményen védeni. 5–én reggel híre terjedt a Károly Albert által kötött szerződésnek, shogy ebben a város csak kiméltetni igértetik, de a személyek bátorsága nincs biztosítva. „Árulás”, hangzott minden oldalról, s ekkor a nép dühében mindenféle kihágások követésére vetemedett. Sokan a király lakára törtek, őt elmenetelében akadályozandók, de a kantonaság által feltartóztatva, éjfélkor a király csakugyan elillant stb.
Más, aug. 7–ről szóló levelekben ezeket olvassuk: Mihelyt a király megérkezett s két fiával együtt megszállott, a nép körülvette és az utczákat elzárta, hogy meg ne szökhessék. E közben a népdüh, s főleg a piemontiak elleni gyanúskodás nőttön nőtt, s szónokok állottak a nép élére, kik Károly Albertet árulónak kiálták. S egy pap az egész nép nevében nyilván megátkozta őt. Károly Albert roszul nézett ki, s igen gyenge volt. Azért is idősb fia, a savoyeni herczeg, helyette ezeket mondá a néphez: „Igérem a király nevében, hogy Milanót utósó csep vérig ótalmazandjuk, s ha kell, romjai alá teremtjük magunkat.” – Késő este az utczán megjelenve, 2 lövés történt reája, s három golyó a király lakszobájába repült. – Erre a lovas katonaság az utcza népet szétűzé, s a király bajuszát levágva, két fiaival gyalogkiillant lakából, s vasai között lóra ülve, eltávozott. Másnap Radeczky nyomult be miután a nem rég rakott torlaszok nagyobb részt elhordattak.
Sicilia. A nem rég megállapított s kihirdetett uj alkotmány főelvei ezek: Az örökös paireség eltöröltetvén, a felsőház választott tanácsnokokból fog állani, kik megyékként választatnak. A követek 2 évre, a tanácsnokok 6 évre választandók. Mindenévben országgyülés lesz. – A választói képesség nincs semmi vagyonhoz kötve, s választó mind az, ki irni s olvasni tud. A parliament gondoskodik a király neveltetéséről, valamint elmebeli gyengeség esetében kormányzóságot állít. A király vetővel bír, de tartozik a törvény javaslatot megerősíteni, ha az 14 nap mulva ismét felterjesztetik hozzá. A végrehajtó hatalom nem képes a nemzetőrséget feloszlatni, vagy felfüggeszteni. Minden várőrizet a nemzetőrségre biztatik. – Béke idejében, a sorkatonaság nem lehet több, mint a nemzetőrség egyhatoda. A király sérthetetlen: de polgári ügyekre nézve alatta van a rendes törvényeknek. – Minden polgár egyenlő, szólási- és sajtószabadság biztosíttatik, valamint a szabad társulati jog is. A király civillisteje 240 aranyra határoztatik, több várak, s mulatóhelyek birtokával.
Peschiera s Osoppo megadták magokat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem