NÉMETORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

NÉMETORSZÁG.
Berlinből, augustus 11-kéről következőleg irnak az Allg. Öst. Ztgnak: „Ministeriumunk, értjük a tett ministeriumát, nagyon beteg. A jobb oldal minden orvosszerekkel segíteni akar rajta, úgy vélekedvén, hogy a kormányzáshoz a ház többségénél egyéb nem is kivántatik: mi egyéiránt jelenleg nagyo nkétséges lábon áll. Hajdan, ha a miisterium kelepczébe keveredett, csak leköszönéssel kellett fenyegetőznie, mindjárt megvolt a többség, s ő győzött. Ezen eszköz már most igen elkopott. Bizonyítja ezt az utóbbi gyülés, hol Kühlwetter jkereken kimondá, hogy a ministeriumnak fel kell oszlani, ha törvényt kivánnak tőle a védseregekre (schutzmannschaft) nézve. A béke fanaticusai ezt meg nem engedhetnék, s meglett az 51 szóból álló többség. – Ezen többség azonban a mult éjszaka ismét jobban összecsöpörödött; tanusítja ezt a mai ülés. D’Ester követ ugyanis inditványt nyujtott be egy uj községi, kerületi és megyei kormányzat iránt, s ezt előlegesen kivánat a bizottmányban fölvétetni. Kühlwetter minister azonban legközelebb azt nyilvánítá, hogy ugyanezen tárgyban a jövő héten törvényjavaslatot fog a ház elé terjeszteni. A követi inditvány tehát s az előleges tárgyalás a minister megdöntésére volt irányozva. Szavazásra kerülvén a tárgy, a többség már most 14–re olvadt. – De hogy a régi bűvszer tökéletesen hatás nélkülivé vált, még ugyanezen ülés folytában igen világosan kitünt. Napirenden volt t. i. a bányászati ügyek bizottmányának tudósítása. Ezen bizottmány figyelembe vevén a 17 év óta folytonosan igért, de soha nem javított bányaügyet, s a több százezer bányásznépnek a mindennemű adó általi kizsákmányoltatását, javaslatában azt kívánt, hogy f. évi september 1-jétől kezdve a statusnak járó bányaadó az egész országban egyforma arányban vétessék föl, s a rendi uraknak (Standesherren) s magánosoknak járó adót a status vegye át. – A keresk. és a közmunkák ministere erre azt válaszolá, hogy ez által a status jövedelme fél millióval csökkenne; egyébiránt csak bízzák az ügyet a ministeriumra, majd az elintézi. Itt a ministerium már csak 10 szótöbbséggel győzött. S ha végre tekintetbe veszszük, hogy az utolsó ülésben 180 szóval 179 ellenében hagyatott meg ahdügyministernek, hogy a tiszteknek minden reactionalis törekvést megitlson, egy alkotmányos jogállapot megszilárdítása a Bürgercanaille-ali összeolvadást ajánlja, ellenkező esetben őket elbocsássa; más szóval: báro Shreckenstein hadügyminister úr tisztelettel fölkéretik, hogy tessék lemondani; – ha mindezeket jól megfontoljuk, lehetetlen meg nem győződnünk, hogy ministeriumunk veszedelmesen beteg. Legközelébb tán a boldogult ministeriumról foghatok irni.
– München, aug. 11. Az Augsb. Allg. féligmeddig hiteles forrásból azt akarja tudni, hogy nemcsak a bel- és hadügyministerek, hanem az összes ministerium nyujtotta volna be lemondását, minthogy a polgárőrség és az egyesült szabad seregek irányában megbuktak. Hihető azonban, hogy a jelen körülmények közt nem fogadja el a király lemondásukat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem