AUSTRIA.

Teljes szövegű keresés

AUSTRIA.
(Osztrák országgyülés.) Aug. 16-ikán. A financzialis választmánynak szószólója (Berichterstatter) Pillersdorf ma olvasta fel a javaslatot mellyet e választmány a financzminister minapi előterjesztése következtében a kamara elébe ád. A financzminister kimutatván az országos pénztár telhetetlenségét s előadván, mikép az ezen évi financz szükségek fedezésére körülbelől 20,000,000 pfrt kellend, ez összeg előállítására kéri magát felhatalmaztatni, s egyszersmind háromféle módot ajánl e fedezésre; 1-ször cassa-assignatiók kiadatását, 2-szor kölcsönt s ennek hypothecául a papi javakat, 3-szor kölcsönt a banknál. A választmány a banktól veendő kölcsönt nem pártolja, és a cassa–assignatiókban nem igen bízik; azonban mégis ezekkel vél kisérletet tehetni, és a mennyiben ez által a kivánt összeget nem lehetne létrehozni, az átalános kölcsönhöz folyamodni; egyébiránt a hypotheca lekötését azért nem ajánlja, mivel ez által az álladalom mostani hitelezőinek előnyök volna a régiebbek ellenében; egyszersmind ajánlja a választmány, miszerint a fin. Minister inkább nagyobb kamatot fizessen, sem hogy az összegnél veszítsen. Egyúttal a választmány két óhajtását is kinyilatkoztatja, melly abba áll, hogy a csatavesztett olasz leköteleztessék a honában tanyázó hadsereg élelmezéséről gondoskodni, miszerint így e hadsereg az idevaló financziát ne terhelje, és hogy a financzminister a Németország iránti barátságos viszonyok tekintetéből minél elébb szüntesse meg az érczpénz kivitelét tilalmazó rendeletét.
Dobblhoff ma felelt a Löhner követ által minap hozzá intézett s a tartományi gyüléseket illető kérdésekre, előadván,mikép ezen gyüléseket legjobban a bécsi országgyülés elő munkáinak tekinthetni, miért is Löhner mai kérésére a minister kéri amaz országgyülések határozatait a kamara elébe terjeszteni.
Folytattatott a Kudlik-féle inditvány feletti tanácskozás, melly tárgyban ma több szónok szólt, azonban eddig már 60-nál több szónok jegyeztette fel magát, végét ne olly hamar fogjuk érni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem