Szeged, aug. 13.

Teljes szövegű keresés

Szeged, aug. 13.
Egy eseményt közlök e lap érdemes olvasóival, melly szintolly véletlen mint aggasztó minden honfira, jelen zavart ügyeinkben. Ugyanis folyó hó 10-kén érkezett meg hozzánk az erdélyi második – különben oláh ezred; tiszteit jellemzeni fölösleges volna, miután ezek már nálunk is olly ismertek valának ingatag hűségekről, hogy Vadász Manó polgármesterünk mellőzhetlen kötelességének tartá az ekkor épen nálunk szállásozó hadügymiister urat polgárainknak ez ügybeni aggodalmáról tudósítni. A jelentésre megnyugtató választ kapánk ugyan, de ugy látszik, erélyes polgármesterünk ezen aggódása nem maradt minden hatás nélkül, mert az ezredenek ó-Becsérei leszállítását a minister felfüggesztette mindaddig, míg e részben tőle a táborból felhatalmazást nem nyerend. A felhatalmazás 2 nap mulva megékrzett, s az elindulási idő ma hajnalra tüzetvén, már a gőzös is megrendeltetett számokra, erre azonban az ezred tisztei nem szorultak, s éjfél után 2 órakor hadkészülten, a nélkül, hogy a hidőrség valamit gyaníthatott volna – dobszóval átkelvén a hidon, megszöktek, s hogy gyalogolni ne legyenek kénytelenek, számokra a szomszéd Szőreg faluból kocsik is rendeltettek. Ki lehetett e szökevényekről gondoskodó jó honfi, még nem tudatik; annyi azonban bizonyos, hogy eg Laosevics nevü rácz ügyvéd, ki az ezred itt léte óta szoros czimboraságban állott a tisztekkel, az elindulás estéjén többek hallatára ekként vált el tőlök: „látni fogjuk egymást rövid idő mulva” (?) Azonban a viszontlátás meghiusításáról már gondoskodott városunk hatósága, s nehezen enged időt a tisztelt ügyvéd urnak a viszonlátás örömeit élvezhetni. Mintha a jövőbe pillantott volna polgármesterünk, midőn a múlt héten félbeszakasztott közgyülés folytatását épen a szökés napjára tette át, melly nap egy nevezetes szakát képezi eddig közgyüléseinknek. Átalános lelkesedéssel fogadá a választmány lelkes tanácsnokainknak a körülményekhez alkalmazott erélyes föllépését, városunk e naptól védállapotban van, nemzetőreink lőszerkkel harczkészen ellátvák, s csak a jelszót várják, hogy e városba helyezett közbizodalmat megérdemeljék. Futárok küdlettek Kis Erneszt tábornokhoz, hírűl iviendők a történteket, kellő irányzás végett. Csongrád megye s a szomszéd vidék szükség esetében segélyadásra szólíttatni határoztatott. Rácz lakosink eddig még mindig neutralistáknak vallják magokat előttünk, a mi épen ugy nincs rendén mint az, hogy tetszés szerint tesznek látogatásokat az ellenséges vidékeken! Boldogok a kik békességes tűrésüek. – Sz. M.
A Szegedről eltávozott oláh zászlóalj f. h. 13. Torontálmegyében Bébán volt, hol a lakosok megvendégelék s kocsikon szállíták tovább. Mint mondák haza felé térnek Krassón át, mert 185határőrök ellen nem akarnak harczolni. Vezérök Rus nevű őrmester, tiszteiket, kik szenvedőleg viselik magokat, kényszerítik a követésre, kijelentvén, hogy azoknak velek kell lenniek. Temesvártt elkerülve csk oláh falvakon akarnak keresztül vonulni. Különben eddig senkit és semmit sem bántottak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem