OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
Ujabb hirek szeirnt a caabriaiak által Nunziante 5000-nyi serege teljesen megveretett, 800-at elfogtak, s Nunziante maga is elesettnek mondatik. A hadi péztár pedig 23,000 darab arany értékkel a győzők kezeibe került. Azonban egyszer mindenkorra jónak látjuk megjegyezni azt, hogy az olaszországi táborozásokból jőtt hirek, bármi kútforrásból jőjjenek, fltétlen hitelt nem érdemelnek; sőt a pártok külön szinezetével a dhatván nyilvánosság elé, az események iránti végelizgaodás a történetirásnak van föltartva. –
Manint – a velenczei volt köztárs. elnökét – igen jellemző az, hogy midőn folyó hó 5-kén az ujban alakitott ideiglenes már monarchiai kormányak ismét elnökévé választatott ezt el nem fogadta, s helyette Castelli lőn elválasztva.
A „Wiener Zeitung” esti melléklapja julius 21-ről a Leib. Ujs. után azon hirt közli, hogy az orsztrák sereg Mantua és Peschiera között Károly Albert seregét megverve, azt a Bozzolo s Villafranca melletti erős állomásból kiszoritá. Welden táborőrnagy Este főherczeget Modenába visszahelyzé, s Károly Alberttel nyilt csaában is megütközött. Az olasz tábor megfutamlott Peschiera felé, s maga a király is alig volt képes menekűlni. Az elesettekj számát 2–3 ezerre számitják, s az olasz foglyokét 4 ezerre. – Welden most Cremona felé tart, s innen most egyenesen Milanóba lenne menendő. Természetes, e hir minden biztosabb alapot nélkülözendő. Természees, e hir minden biztosabb alapot nélkülöz és semmi hivatalos hitelesség szinét nem viseli, sőt forrása után itélve gyanusnak is látszik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem