ANGLIA.

Teljes szövegű keresés

ANGLIA.
A Times varsói levelezője a czár hadi erejére nézve következőleg ir: „Oroszország hadi ereje összesen 600,000-re megy, fegyver, egyenruha, ló – mind jó karban vannak. Az előkészüleek elylyel vitetnek, de azon hir, mintha 300,000 katona Lengyelországban már fölfegyverkezve készen állana, merőben alaptalan. A dologból ennyi áll: egy zászlóalj Szilezia határai felé indittatott, egy másik Krakónak ment, Posen környékén pedig összesen 12,000 ember táboroz. Ez lehet annyiszor emlegetett borzasztó orosz haderő. A seregek összpontositásának oka a legtekintélyesebb hadvezérek előtt is titok; azonban ugy látszik, hogy mindez a német szabadelműség miatt Lengyelországban fölmerülhető lázadások elnyomására van irányozva. De föltéve, hogy az egész 600,000-ből álló hadseregnek megtámadó iránya volna is, akkor sem kellene tőle félni, mert ebből 100,000-ret Lengyelországban kell hagyni, ugyanennyinek a Kaukazust kell őrizni, a török határszélek is legalább ennyit igényelnek, magának Oroszországnak a rend fentartására hasonló számra van szüksége, s igy a megtámadásra legfelebb 200,000 maradhat, melylyel alig lehetne Németországnak bármelly részét is meghódítani.”
Az uj parliamenti épület csak 1850-ben fog elkészülni. Az annyiszor elhalasztott czukorvám-kérdés ujra fölmerült s főtárgyát képezé a julius 10-diki alsóházi ülésnek. A kormány, mint mindig, e kérdésben két tűz közé látá magát szoritva. A radical párt nevetségessé tevé a a kormány homeopathiai félszeg rendelvényét, melly által a gyarmatokon nem leend segitve. Hume a kormányt nyiltan következetlenséggel és 1846-ban vbevallott szabadskereskedési elveihezi hűtlenséggel vádolá. – A protectionisták pedig az 1846-diki rendelvényeket is desavauirozták. A magyar olvasónak véghetlen lesz bámulata érteni, hogy lord Bentinck, ki márez idei ülésszak folytán is legalább tízszer szólalt föl e tárgyban, ez utólsó ülésben ujra ötödfél óráig tartó beszédet tartott ugyanez érdemben. Mi nem resteltük az egész óriási beszéde végigolvasni, de igaz lelkünkre mondhatjuk, hogy egy, de csk egy uj eszmét sem halászhattunk ki belőle. A kormány javaslata azonban most is többséget nyert, de előre láthatni, hogy az végeldöntéseig annyiszor fog módosittatni, hogy vére alig marad valami az eredeti tervből.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem