OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
Lombardia. A julius 26-kán s 27-kén történt voltai kettős ütközetről egy valleggiói levél szerint a „Journ. des öst. Lloyd” ezt közli: „Aspre altábornagy seregét julius 26-án Voltánál estve felé megtámadván az olaszok, a harcz éji 11 óráig tartott. A seregek keveset tüzeltek egymásra, nagyobb részit kézi fegyverrel vívtak egymás ellen. Az osztrák katonaság oroszlányi bátorságot tanusitott, s kemény tusa után leszoritá a hegytetőkről az ellenséget. 27-kén reggel a csata megújult, s délelőtt 11 órakor az olasz sereg Giotótól Cremona felé visszavonulni kénytetett. Ugyanazon lap. jul. 28-ról szóló Rodrigoból levelet közöl, melly szerint az osztrák sereg űzőbe vette az olaszokat s az Oglio és Pó felé nyomja. A Volta és Gardoldo közti vidék 3 mértföldnyi téren tele van szétszórt ruha, fegyver és más hadi készületekkel. Legalább is 20 ezer embernek málhái s mindennemü készülékei estek itt zsákmányul. Ugyane levél szerint legalább 15–20 ezer ember hagyta oda Károly Albert táborát az első ágyúszónál, melly az osztrák sereg Minción lett átkeltét hirdeté. – Julius 29-kén reggel utazott Veronán keresztül a modenai herczeg, tartománya kormányát ismét elfoglalandó.
Egy veronai levél szerint azon nap már nem Garoldóba, hanem egyenes Cremonába indult a napi futár Radeczkyhez. Károly Albert sietve kényszerült oda hagyni Cremonát, mert mindenütt nagy ellenszenv mutatkozik ellene, s „árulónak” kiáltják.
A Peschiera föladásáról minap közlött hír nem való; az osztrák sereg jul. 31-kén készült a várat megrohanni.
Nápoly. A király mindinkább lefelé vonja az álarczot, mellyet hónapok óta puszta kényszerüségből hordoz; s a szabadelműség, jóság és becsületesség fénymáza alól egész meztelenségében tűnik elő a bourbon jellem. Livornói levelek szerint alattomosan bujtogatókat küldött a Velenczében tanyázó katonaság közé, hogy a város odahagyására birhassa. – A fővárosban és a tartományokban mindent a régi zsarnokság lábára akar visszaállitani. Mindenütt nyers erő nyomja el a szellemi szabadság legcsekélyebb mozgalmait. Katonai uraság tartja mindenütt a hatalmat, s mindenhatósága előtt meg kell hajolni mindennek. A katonaság engedélye alatt állanak a nyomdák, a szabadelvűbb irók üldöztetnek a szabadon börtönbe záratnak a magány szenvedélyek válogatlan áldozatai stb. A Corfunál elfogott calabriaiak előbbkelőit katonai törvényszék elé állítják, s vizsgálat előtt a St. Elmói várerősség sötét tömlöczeibe záratják. A nápolyi rendőrség főnöke Cacace rosszabb a volt Galattánál. Kénye szerint letiltja a nyomdákat, s házmotozásokat teszen stb. Hir szerint Anglia óvást tett a Sicilia visszafoglalása iránti hadi készületek ellen. – A Rieti mellett fölállitott nápolyi sereg oda lett, rendeltetésének az adatik okáúl, mintha a fegyveresen visszatérők az Abruzzók között lázadást szándokolnának támasztani.
A „Wiener Zeitung” által hitelesnek mondott hírek szerint julius 31-kén Radetzky minden ellentállás nélkül Cremonába nyomult, s egyenes Milánónak tart, Károly Albert az Addan keresztül Lodi felé szalad. Brescia kitűzte a császári zászlót, s a föld népe némelly helyütt örömmel fogadja az osztrák seregeket.
A klagenfurti hirlap aug. 2-ról szóló számában a Radeczky által Valleggióban irott s Lombardia népeihez intézett szózatot olvassuk. – Ez okiratban Radeczky magát szabadítónak nevezi, ki eljött a népet a forradalmi zsarnokság alól fölszabadítani. S valamint igéri, hogy a békes polgárnak sem személyében, sem vagyonában sérülése nem történik: úgy a ki ellentáll, haladéktalanúl hadi törvény elé fog állíttatni.
Milanói levelek szerint, a város és nemzetőrség kérvényt adott be az ideiglenes kormányhoz, hogy itt az idő, mellyben nem egyedül Lombardia, de egész Olaszország érdeke megkivánja, hogy Francziaország segélyre szólíttassék. A kormány még nem felelt, de átalános hitté kezd válni, hogy Olaszország franczia segély nélkül nem képes függetlenségét kivívni. A Bresciába összevont seregek Zucchi tábornok vezérlete alá adattak; s Griffini ezredes már kiindúlt innen az itteni katonasággal és mozgó nemzetőrséggel.
Triest. Schmerling a német birodalmi külügyi minister erélyes óvást tett a sardiniai királyhoz Triest ostromzár alóli teljes fölmentése iránt. Kinyilatkoztatván egyszersmind hogy ez az utólsó békes szó.
Turin. A siciliai király választási hírthozó küldöttség junius 26-kán ide megérkezett.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem