HOLLAND.

Teljes szövegű keresés

HOLLAND.
A dolgok itt mind inkább bonyolódnak; a politicai zavarokhoz most még a pénzügyiek is járulnak. A birtokra és jövedelemre vetett adó azon megjegyzéssel közöltetett, hogy ezen évben a hiány 11 millióra fog rugni. A Németországba szállított keletindiai áruczikkek kelete az idén nagyon megcsökkent, a többek közt, az első hat hónapban csak 70 ezer bál kávé szállítatott Németországba, holott a mult évben közel 300 ezer. A hollandi pénzügy állapota, melly a mintegy 14 millió segélyt nyujtó keletindiai birtokokon alapszik, mi egyébiránt kereskedelmi forgástól föltételeztetik, nagyon bizonytalannak mutatkozik. – A frankfurti nemzeti gyülésnek a limburgi ügyekbeni beavatkozása fölött Hollandban boszankodólag nyilatkoznak; azonban mind a kormány mind az okosabbak igen jól átlátják, hogy Németországgal nem lehet igen fenhangon beszélniök. Egyébiránt rájok nézve az a legboszantóbb, hogy egy anyagi hatalom nélkül gyülés, mellyhez csak áldozattal kell járulniok, a nélkül hogy tőle segélyt várhatnának, illy modorban beszél velök.
– Az Allg. Öst. Z.nak irják, hogy a hollandi kormány elhatározta volna Limburgból egy talpalatnyit sem engedni át; egyedül az erőnek fog hódolni. A kormányzó jul. 28-án egy szózatot bocsátott a néphez, őt arról világosítván föl, hogy a frankfurti gyülés határozata még korántsem vált elfogadott törvénynyé, de a király egyenes beleegyezése nélkül nem is válhatik azzá. Rendre és nyugalomra hívja föl a lakosságot s csendesen bevárni a magas illetők által hozandó szabályzatot, s készen lenni a személy, vagyon, vagy törvényes hatóság megtámadásának ellenszegülni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem