Vegyes közlemények.

Teljes szövegű keresés

Vegyes közlemények.
Uj vasuttőke kamatbiztositások.
1) A toscanai kormány a Lucca-pistojai vasuttársaság tőkéjét négy száztolival biztositotta, és pedig ugy, hogy az eddig befizetett öszvegnek kamatfizetése a Luccapesciai vasutdarab megnyitásával kezdessék meg.
2) A Railway Record szerint a keletindiai vasut-társaság az indiai ellenőrködő hivatallal most végkép megállapodott abban, hogy az egyesült bengáliai társaságok vasuttőkéjének öt száztolija biztositassék 25 évre; azonkivül a befizetendő öszveg 500,000 font sterlingről 100,000-re reducáltatott. – Hasonló feltételek készülnek tétetni a Great Indian-Peninsular Railway Company-nak (azaz azon társaságnak, melly vasutakat készül épiteni Bombay-Praesidentiában). – A mi pedig a madrasi társaságot illeti ez jelenleg ugyan fel van oszolva, de átalánosan az a hiedelem, hogy az emlitetteknek következtében reorganisalni fogja magát ismét, és aztán részt veend a fenemlitett kedvezményekben. – Ceylon szigetén is egy vasut előmunkálatai megkezdettek, melly ha egykor elkészül, öszvekötendi Point de Gallet Colomboval és Kandyval. – Fiat applicatio fiumei vasut-tervünkre.
Guano Angolhonban. Minő nagy kiterjedésü a Guanonak (madár-ganaj) használata Angolhonban, már abból is kiviláglik, hogy 1816-ik év végével 1,40,000 tonna Guano feküdt a scotiai és liverpooli kikötőben, mellynek értéke volt körülbelől egy millió font sterling. – Minden Guanonak értéke azonban nem egyforma, ugy p. o. a peruinak tonnája 10 font sterl. becsültetik, holott a Saldanka-Baynak, Coloney és Bird szigetinek tonnáját csak 4 1/2–6 font sterl. becsülik.
Disznótenyésztés Irlandban. Nem rég az angol marina által egy szerződés köttetett 5000 hordó besózott marhahus, és 11,000 hordó disznóhus-szállítása végett, melly szerződésnél az eddig folytonos szokásban volt feltétel, hogy t. i. a hus kizárólag belföldi legyen, kihagyatott. (Eddig tehát az angolok e tekintetben is védegyleti eszmének hódoltak). E concessiora azonban nem a korlátlan kereskedés eszméjének 1367dühe adott alkalmat, hanem a disznótenyésztésnek irlandbani csökkenése, melly a burgonya-betegség által okoztatott, ugy hogy a disznóhusnak elégséges előállitása évekre van akadályoztatva.
Az ablakadó hir szerint jövő esztendőben Angliában el fog törültetni. Nálunk, legalább Pesten pedig be kellene azt hozni, mert a mostani épitési rendszer mellett a ház nem annyira ház mint keskeny oszlopok közé szoritott ablakok összege. Ha a természet egy hatalmas földrengéssel üdvezli a pestieket, az ablakokból álló házak, vagy is az oszlopok közé szoritott ablakok öszvege összeomlik, és ekkor a házi urak azzal vigasztalhatják magokat, hogy házukból a maximumot vették be, a zsellérek pedig azzal, hogy többé nem fizetnek. Jó éjszakát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem