Fővárosi hirnök.

Teljes szövegű keresés

Fővárosi hirnök.
Dunaparti mozgalom. F. hó 17-től 23 jött gőzösön felülről Pestre 1563, alulról 944 személy; ment fölfelé 1209, lefelé 807. – A pesti részen ment lefelé 27 hajó üresen, 2 fával, 9 különféle élelmi szerekkel, 2 550butorokkal; – a budai részen ment fölfelé 3 hajó üresen, 1 fával, 6 gabonával s egyéb élelmi szerekkel, 2 kővel. Jött Pestre 42. talp deszkával, kemény és lágy épületfával.
Vasuton az emlitett idő alatt ment Pestről Váczfelé 3045, jött Pestre 3141 személy.
Piaczi mozgalom. Heti vásárra hoztak a vidékiek 62 mázsa sertéshust: szalonna fontja 36 kr., sertéshusé 22–24 kr., borjuhusé 24 kr., (mészárszékben 24 –36 kr). Kenyeret hoztak 163 szekerrel, egy kenyér 1 ft 12 kr–2 ft 30 kron kelt. – Az élet ára köv. állt: tisztabuza pesti mérője 18, 19 ft 20 kr–20 ft, kétszeresé 14 ft 30 kr–15 ft, rozsé 14 ft, árpaé 11 ft 45 kr –12 ft, zabé 5 ft 418 kr–6 ft, kukoriczáé 12 ft. Kolompér zsákja 3–3 ft 30 kr, borju dbja 17–24 ft, bárány párja 7 ft 30 kr, irós vaj fontja 1–1 ft 6 kr, téjfel itczéje 36–40 kr, tojás dbja 1 1/2–2 kr, százával 1 ft 45 kr., mind váltóban.
Mészárszékügy. Apr. 17–23 levágatott Pesten 52 mészárszékben 468 db ökör, 9 db tehén, 615 db borju. Maradt vágó marha öszvesen 1969 db.
A mészáros mestereket, ha nem tudnák, figyelmeztetjük, miszerint a városon kivül épitett közvágó hidak azért vannak, hogy a marhák ott vágassanak le, mert az semmi esetre sincs rendin, hogy a mesterek a városban lakásukon vágó hidat tartanak, s a marhát ott vágatják le. Megtörténhetnék, hogy ha valamelly vágó marha elszabadulna, több szerencsétlenséget okozhatna; de ha ez nem történik is, az utczákra kifolyó vér, s más büzös dolgok a városban sem a levegőt nem javitják, sem a tisztaságot elő nem mozditják, sem a szomszéd házakban a lakást kellemessé nem teszik, sőt ha a meleg idő beáll betegségeket is okozhatnak. Ha e körülményeket az illető mesterek figyelembe nem vennék, illő és szükséges, hogy a rendőrség vegye figyelembe.
A rendőrség figyelmét oda is kiterjeszthetné, hogy az országuton benn a városban nyers bőrök ne száritassanak, mert egy részről akadályul szolgál a járás s kelésben, más részrőt kellemetlen büzü, harmadik részről pedig a Dunaparton levén hely kijelölve a bőrszáritásra, a rendőrség csak kötelességét mulasztja, ha az illetőket a hatóság rendeletének teljesitésére nem szoritja.
A Noththeater épitését mivel K. ur szépitő biztossági tag a tervet gyengének, és ezért épitését veszedelmesnek találta, majd véleményéhez a városi főkapitány s más érdemes tanácsbeliek és a választó polgárság is járulván, a helytartótanács felfüggesztette, és a tervet ujabb vizsgálat végett felterjesztetni rendelte.
A mult héten az utczákról s mezőrül 11 tótot vittek halva a kórházba; az inkább éhségtől mint betegségtől begeket, már most a város szekeren szállitatja a kórházba, – a mint bélen 93 tót utasitatott vissza, s gyengébbek számára 41 szekeret kellett fogadni.
A polg. kórházban van jelenleg 685 beteg, kik közül 265 fizető, 420 pedig ingyenes. Országos kórházunk nem levén, meg kell vallanunk, hogy Pest városa polg. kórháza által egy országos kórház helyét pótolja, és ennélfogva sajnosan esett hallanunk, hogy midőn Pest városa a vármegyéket illető betegeik ápolására forditott költségek megtéritése iránt megkereste, és legalább az orvosi szerek költségének viselésére felszólitotta, mindenünnen tagadó választ kapott; pedig tudni kell, hogy a betegek nagyobb része az ország 551különböző vidékeiből való és a városi pénztárnak igen nagy terhére van. Mig tehát országos kórház nem lesz, a szenvedő emberiség nevében valamennyi vármegye erkölcsileg van kényszerülve a pesti polgári kórház gyámolitására, és az e végre teendő adakozások, s ha ugy tetszik, áldozatok sokkal szebb lánggal égnek a haza s emberiség oltárán, mint a lakomákra s egyéb effelékre kiadott pénzöszvegek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem