A tiszavölgyi társulat 3-dik nagygyülésének különös tárgyalásai.

Teljes szövegű keresés

A tiszavölgyi társulat 3-dik nagygyülésének különös tárgyalásai.
(Folytatás.)
Márt. 23-kai ülésben 8) A megelőzött két ülés jegyzőkönyvei hitelesittetvén, olvastatott az alapszabályok terve (lásd mult Társalkodót), melly pontonkint tárgyalás alá vétetvén: módositva helybenhagyatott s annak a törvény értelmébeni fölterjesztése a központi választmánynak meghagyatott, melly fölterjesztésben fejtessék ki mindazon nehézség, mellyek miatt ovakodnia kellett a nagygyülésnek elzárni már most a változtatások későbbi lehetőségét, mellyek illy végtelenül bonyodalmas ügy gyakorlati létesitésében mellőzhetlenekké válnak.
9) Olvastatott a központi választmány jegyzőkönyve mart. 22-kéről a főmérnöki állomás iránt tett intézkedésről, melly szerint az ideiglen mostani állapotában hagyatik. Mi tudomásul vétetvén
10) Közlekedési elnök ő nmltga előadja a Dunagőzhajózási társulat által hozzája intézett az iránti felszólitást, melly szerint a tiszavölgyi társulat felkéretik, megtenni társulati uton a czélszerü lépéseket, hogy a Tisza-folyón, mellyen közelebbről rendszeres közlekedést kiván a fenemlitett társulat neginditani, a hajózás akadályai hárittassanak el.
Ezzel kapcsolatban a csongrádi képviselő, s az első tiszai gőzhajózás elnöke jelenti, miszerint ezen társulat is hasonló czélu felszólitást intézend a tiszavölgyi társulat egyeteméhez: mire meghagyatik a központi választmánynak, hogy a kivánt lépéseket az illető hatóságoknál tegye meg, leginkább azért, mivel a mostan keletkezett listahajózó társulat ezen intézkedést sürgetővé teszi. Irassék meg egyébiránt a dunagőzhajózási társulatnak, hogy valamint mult évbeni azon 538intézkedését, hogy a Tiszafolyam felső vidékén gőzhajó által az utat megkisértette, méltánylattal vette a társulat, ugy reményli, hogy ha közelebbről valósággal gőzhajót bocsát a Tiszára, az a tavaly félbeszakadt utkisérlet folytatását fogja először is feladatul tekinteni, s ennek fejében készséggel járul a társulat a hajózási akadályok elháritásának eszközléséhez.
Mart. 25-kei ülésben 11) lnditványba hozatott az alapszabályok s egyéb gyülési irományok kinyomatása: mire meghagyatik a központi választmánynak, hogy a jegyzőkönyv s ennek foglalatában az alapszabályok, számadások, s minden fontosabb munkálat kinyomatását eszközölje.
12) Olvastaték a központi választmány munkálata a társulati pénzügyi eljárás, költségvetési s beszedési rendszer tárgyában. Melly elfogadtatván, az ezen alapokhoz alkalmazandó eljárási rend kidolgozása, s annak életbeléptetése a központi választmánynak meghagyaték.
13) Olvastaték a társulati ügyvéd véleménye a társulati szerződvény alakja s tartalma iránt: melly elvileg elfogadtatván, a hypotheka iránti kérdés bővebb tárgyalása s azok iránti intézkedés a központi választmányra bizatik.
Mart. 26-kai ülésben 14) A jegyzőkönyv hitelesitése után olvastatott a vidéki pénztárak kezelésére kidolgozott könyvviteli munkálat: melly elvileg elfogadtatván, utasittatik a központi választmányhoz, hogy annak életbeléptetéséről intézkedjék, megjegyezve azt is, hogy a számadások rendes kiegészitésére vétesse az eddigi számadásokat is a vidéken az itt megállapitott rendbe.
15) Olvastaték technikai tudósitása az ideiglenes főmérnöknek, melly tudomásul vétetik, s az abban előadott észrevételek figyelembe vétele ajánltatott a központi választmánynak.
16) A Csajkás kerületi katonai kormány képviselőji kijelenték azon utasitásukat, miszerint ők mindaddig semminemü kötelezettséget nem vállalhatnak el, mig a nm. hadi tanács a nm. m. k. helytartótanács utján értesitve arra felhatalmazást nem ad.
Melly nemzeti nyelvünkön benyujtott nyilatkozata az emlitett képviselőknek helyesnek tekintetvén, örömmel és méltánylattal fogadta a társulat azoknak különösen nemzetiségünk 539iránt nyilvánitott rokonszenvét s azon készséget, mellyel a tisztelt Csajkás kerületi kormány a társulat czéljai előmozditásához járult. Továbbá irassék meg e méltánylata a társulatnak a nmlgu h. tanács, s Csajkás-kerületi kormánynak is annak kijelentéssel azon, hogy a Csajkás-kerület megmentetését illető tervek, mind a nm. hadi tanácsnak, mind a Csajkás kerületnek meg fognak küldetni, sőt ez év folytában közlekedési elnök ő nmlga s a központi választmány küldöttei a hely szinére is kiszállandnak ama kerületben teendő védmunkálatok iránt a kerületi kormánynyal értekezendők.
17) Inditványba hozatván az ő fels. által kegy. igért kölcsön felvétele iránti lépések megtételé: társulati elnök ő mlga s országos közlekedési elnök ő nmlga megkéretnek s a központi igazgatóval egyetemben telhatalommal ruháztatnak fel a kölcsön iránti szerződvény megkötésére a társulat nevében.
18) Felhozatván a közelebb tavaszszal megkezdendő uj munkapontok kijelelése: utasittatik a központi választmányhoz, melly délután összeülvén, ezen munkapontok kijelelését és sorozatát vegye targyalás alá, hol is minden vidéknek egy képviselője megjelenvén, adja elő helybeli kivánatait.
19) Olvastaték az ártér-kiszámitás, védmunkálati költségek, s vizszerkezetek iránti munkálat: melly munkálat az illető vidékek közmegnyugtatására szolgálván, társulati ideiglenes főmérnöknek ezen fáradozása közméltánylattal fogadtatott.
20) Kovács Lajos központi igazgató s nagygyülési egyetem figyelmét felkérte az iránt: hogy hivatalos állásában kötelességei mulasztása szempontjából hirlapi uton megtámadtatván, miután róla, mint a társulat hivatalnokáról, kötelességei teljesitése tekintetében illetékes itéletet mondani csupán a társulatnak áll hatalmában, s épen azért ő maga személyében hasonló uton vitába nem ereszkedhetik, mondaná ki felette a társulat e részben birálatát; mellyben ha fel nem lelné azt, mit önérzete sugal, a társulat becses bizalmából nyert ezen hivatalát igy becsülettel nem viselhetvén, másként pedig viselni nem akarván, azt ez esetben tovább egy perczig sem kivánja folytatni: melly megtámadtatása a központi igazgató hivatalos eljárásának a társulat nagygyülése előtt annál váratlanabb volt s lehetett, mivel annak tegnap tartott ülésében, midőn a felhivást intéző központi igazgató a Tiszaszabályozás rendszerezését tárgyazó több jeles munkálati folytában a gyakorlati téren még ki nem fejleszthetett szabályozási törvény alkalmazásáról most közelebb készitett remek javaslatával a nagygyülés egyetemét örvendetesen meglepte s nemcsak kitünő képességének, de eddig még a segédhivatalnokokat is nélkülözvén, egyszersmind fáradhatlan szorgalmának ezen ujabb fényes bizonyságaért, neki épen egygyéolvadt őszinte meltánylat kiséretében köszönet szavaztatott; – a felkért, de ekként már osztatlan elismeréssel megelőzött birálat gyanánt tehát ezen nyilvános köszönet a központi igazgató igazolásaul egyhangulag ismételtetvén, ennek, mint a minél kivánatosabb jutalmat illy buzgó hivatalnokának a társulat nem adhat, jegyzőkönyvbe igtatása elhatároztatott. Egyébiránt a társulat most és mindenkorra határozatilag kijelenté, miként hivatalnokai eljárásának birálatát magának tartja fen. – Jegyzette 540Nyeviczkey János, m. k. vidéki képviselő s erre megbizott tollvivő.
Mart. 27-kei 6-dik ülésben: 21) A jegyzőkönyvhitelesités után szóba hozatván a kölcsönmegszerzésnek mielőbbi szüksége, közlekedési bizottsági elnök ő nmlga a nagygyülés hálás elismerése kiséretében annak sürgető kieszközlésére fölkéretett. Ennek folytában nem kerülhette ki a társulat figyelmét azon hálaadó kötelessége, mellyel ő felségének k. királyunknak a társulat ügyeinek minden alkalommal tanusitott s most ujabban nyilvánitott kegyelm. pártolásaért tartozik, ezért elhatározta ujolag ezen k. kegyelemért mély hódolatát kifejezni. Egyszersmind értesülvén arról, mikép a társulat első megindulása óta ügyeinek előmozditásában m. főkanczellár gr. Apponyi György ő nmlga egyiránt buzgó és sikeres pártolásának annyit köszönhet, elhatározá, hogy a társulatnak őszinte elismerése s hálás köszönete ő nmlgának is fejeztessék ki.
Ezeket a Bécsbe szerződni megbizott küldöttek vigyék meg ő felségének k. királyunknak s főkanczellár ő n. mltgának, s társulatunk pártfogását továbbra is hathatósan ajánlják.
22) Midőn a társulat ügyei benső fejlődésükben tekintve, nem annyira a szerény eredményeket mint azon rendezési alapokat, mellyek rövid idő alatt nyert olly vigaszlaló kilátást nyitnak a jövendőbe, s naponként szilárdabbnak mutatkozik az alap, világosabb a tér, nyugtatóbb s kilátás, nem feledheté e közben a társulat azon nemzeti veszteséget, melly dicsőült nádorunk ő fens. halálában e társulat leghatalmasb pártfogóját ragadá el, de midőn közbánatba vegyülnek a társulat gyászérzelmei reményteljesen fordul vigasztalást és támaszt keresve a dicsőült atya legméltóbb utódához s fiához, kit fels. királyunk kegyelméből kárpótlás gyanánt nyert a haza.
Ennélfogva irassék meg kir helytartó István főh. ő fenségének a társulat ebbeli bánata s a remény, melly ő fensége magas személyében keres támaszt a jövendőnek, s ajánltassék a társulat kegyes pártfogolása ő fenségének dicsőült atyjáról szállott szent hagyomány gyanánt.
23) Szóba hozatván helyt. tanácsnok k. kam. Szentiványi Vincze ő mltgának a tiszaügy előmozditása körüli ernyedetlen buzgalma s gyakori fáradozásai –
Miután a társulat méltányló elismerését s köszönetét fejezte ki, meghagyatott a központi választmánynak, hogy k. helytartó főhg ő fenségénél a fentisztelt tanácsnok ő mltgának további folytonos közremunkálásra megbizatást eszközöljön.
24) Olvastaték Vay Miklós ő nmlga, mint az inségről fenyegetett felvidékre kiküldött kir. biztosnak hivatalos levele, mellyben felszólitja közlekedési elnök ő nmltgát, lenne eszköz abban, hogy a megkezdendő szabályozási munkáknál a társulat e körülményt is vegye figyelembe s közremunkálni ügyekezzék. E czélból kivánja, hogy a vizszabályozási munkákhoz netán feles számmal tóduló nép mennyire lehet, ott alkalmaztassék; továbbá a munkapontokról tudósitást nyerjen. Mire a társulat hálával érzi magát lekütelezettnek ő felsége atyáskodó gondoskodása által s ezért válaszoltassék ő nmltgának, miszerint a társulat egész készséggel nyujtand segédkezeket, egybehangzólag ő nagyméltósága intézkedéseivel a fenyegető népinség enyhitésére. Ez okért a felvidéki igazgatók utasittatnak, tegyék magukat hivatalos 541érintkezésbe kir. biztos ő nmlgával, s irják meg tüstint, mintegy mennyi munkás kézre van szükségök, minő munkáltatási rendszer s munkabérek vannak megállapitva, hogy ő nmltga a szerint tehesse intézkedéseit.
25) Olvastaték az első tiszagőzhajózó társulat hivatalos levele, mellyben a hajózás akadályit a Tisza folyón elhárittatni kéri; mellyre meujittaték a 11-dik pont alatti végzés.
26) Olvastaték ideiglenes főmérnök javaslata a közelebb tavastib meginditandó munkákról.
Ennek folytában felhivatván az egyes vidékek képviselői, hogy miután a vidéki társulatok a központi igazgató hivatalos felszólitására a munkapontok kijelölésében véleményeiket fölterjeszteni megkéstek, helybeli kivántaikat terjesztenék elő; mihezképest
a) Ugocsa képviselőji előterjesztik: hogy miután vizszerkezetükben a Tiszaujlaknál felfelé nyuló vizvonalon a Tisza-folyó mindkét partját igen rongálja, s ott az ártércsekélysége miatt nem is volna különben olly szükséges a töltési munka, sőt ez annyiba is kerülne, hogy terhét az érdekeltek alig volnának képesek elviselni, ellenkezőleg a parterősités s a kisebb ágak egybeszoritása volna csak kivánatos és igy a szabályozás csak hajózási szempontból fontos, ez pedig közköltségen leend létesitendő, mi a Tiszának már elhatározott fölvétele után történhetik meg, azért a fölvételnek mielőbbi megrendeltetését s annak folytán, miután a Tiszaujlakon alul épült töltések miatt a viz feltolulván, nagyobb kiöntéseket okozhat, a közköltésgen teendő szabályozást megtétetni kérik.
b) A felső szabolcsvidéki osztály képviselője kéri, hogy miután sikerét munkájának csak a Tokajnál megszorult két folyam tágasb lefolyásától reményli, az ez iránti intézkedések mielőbb tétessenek meg.
2-szor. Azun vidéknek vizalóli felszabadittatása némelly az elhunyt főmérnök által tervezett, s a helytartó tanács által is elfogadott átvágások által levén létesithető, ha a főmérnök nézete a kihallgatandó vidéki birtokosak óhajtásival megegyeznék, azok foganatba vétele engedtessék meg.
3-szor. Minthogy a Tiszából kiszivárgó viz posványságokat okoz, mellyek vizei természetes fokokon vezettetnek a Tiszába vissza, s ezen fokok betöltetvén, a Tiszától a vidék ment lesz ugyan, de a vizek még is át fognának szivárogni, ezen vizek visszavezetésére terv készittessék s az ilylyetén szabályozási költségek a főmérnök által előre azokat illetőleg is számittassanak ki, kiknek birtokai az ártéren kivül esnek.
4-szer. Miután egyik birtokos az uradalmában megkezdett töltésezési munkákat megakadályoztatni szándékozik, a központi választmányt közbenjárásra kéri fel, mert csak a reménylt siker hiánya esetében nyulna e vidéki osztály a törvény rendeletéhez.
c) Beregi társulat küldötte szinte némelly átvágások megtételét s fokok betöltését sürgeti.
d) Taktaköz a Csobaj helység határán ugynevezett Zubogó s a kis-tokaji határban levő nyilás sürgető betöltését s Tiszától való elzáratását sürgeti.
e) A zempléni társulat panaszolván, a Bodrog és Latorczának töltései által okozott, és most a Topolya és Ondovának szabályoztatása által még nüveledő kárait, az érintett 542vizek szabályoztatását s tervkészitésre alkalmas mérnök kirendeltetését kéri.
f) A bodrogközi vidéki osztály képviselőji áthatva azon meggyőződéstől, miszerint a szabályozás eredményét teljes mértékben csak ugy lehetne élvezni, ha a Tokajnál összeszoritott folyók ketté osztatnak, minélfogva azt megtétetni, e miatt a Tiszát Tokajon felül Rakamazon alá, és a természettől szinte kimutatott utján vezettetni kérik.
g) Heves vármegyei társulat képviselője kivánja, hogy az idén megkezdendő munkáknál tekintet legyen a töltésekre is, nehogy ezek, mint a meginditandó szabályozási munkák alapja az ezen társulat körében teendő átmetszések által háttérbe szorittassanak.
h) Heves város küldötte kivánja:
1-ször. A Sarudtól Szolnokig tartó ártért a Tisza térképen kiszámittatni, minek folytában 2-szor: e szabályozási munkák költségeiről magát előleg értesittetni, és 3-szor az ehhez szükséges költség arányához képest egy kölcsön kieszközlését, valamint a folytatandó munkálatokhoz egy mérnök kirendeltetését kéri.
i) Csongrádi társulat képviselője kivánja, hogy mivel ezen évben nevezetes munkákat reményl bevégezhetni, készittetnék meg a Kőrös beszakadásának kiigazitására szolgáló terv minél előbb.
k) Csongrád városa aggodalommal értesült azon tervről, mellynélfogva a Kőrösnek Tiszába leendő czélszerübb bevezetésén kivül még több átmetszés is lenne létesitendő; ezek által pedig birtokai szétdaraboltatásán kivül még kereskedelmi tekintetben is nagy veszteséget volna kénytelen szenvedni, a régi meder kiszáritási nehézségeit nem is emlitve; a Körösnek tehát Tiszába leendő ujabb bevezetését, s a böldi rév átmetszetését elmellőztetni, ugy annak vonalán a kiszáritást egyedüt töltések által eszközöltetni kéri, valamint azt is, hogy meghallgattatása nélkül semmiféle, határába első átmetszés ne határoztassék el.
l) A bácsi osztály képviselőji panaszosan emliték, hogy a Tisza bal partján fekvő torontáli töltések tervellenes fekvése miatt a munkálatokat 1846-ban nem kezdhették meg, ennélfogva 1-ször kérik a nagygyülést, hogy a Tisza balpartján levő torontáli töltések elmozditása, azon töltéseknek a birtokosok által czélzott szilárditása, és sarkantyuk felállitása ellen a szükséges lépéseket tétesse meg. 2-szor. Kérik, hogy a megállapitott terv nyomán a bácsi osztályban felállítandó töltések mielőbb tüzessenek ki, s e czélra a kellő mérnök haladék nélkül a hely szinére küldessék ki. 3-szor Miután Ada m. város községe a padéi uradalom irányában magát a város szélétől a Tiszafolyam partjáig a padéi révre vezető s országut gyanánt használandó töltés felállitására kötelezte, s e töltés a szabályozási tervvel homlokegyenest ellenkeznék, a nevezett várost a töltés-felállitástól eltiltatni szorgalmazzák. Melly egyes kivánatuk tárgyaltatván különösen a Tisza felvidéke által szorgalmazott átmetszésekre nézne közmegelégüléssel fogadtatott a központi választmánynak a tárgyat illető következő határozata: szükséges felvilágositás gyanánt kimondatik a központi választmány által, miszerint az általa fölterjesztett s felsőbb helyen elfogadott munkálatot ugy tekinti, mint melly a szabályozás elveire nézve ad teljes utasitást; ez azonban részletes s ezen elvekhez alkalmazott helybeli tervezetek által lesz csak kiegészitve, s azért ezennel rendeli, hogy midőn a részletes 543tervek a hely szinén teendő mérések szerint elkészittetnek, azok legelőbb is a vidéki választmánynyal közöltessenek s annak lehető észrevételeivel terjesztessenek a központi választmány birálata alá végképeni elhatárzás végett.
Minthogy továbbá a fenidézett munkálat a Tokajon fölül teendő átmetszéseket egy általában nem tilalmazza, sőt inkább azt mondja, hogy helybeli érdekek igen is fontossá tehetik az átmetszéseket, akkor megteendők, s a kijelelt s tervbe foglalt átmetszéseket csupán azért állitja előlegesnek s a meginditott töltésrendszerrel együtt megteendőknek, mennyiben azok részint nagyobbszerü kanyarok röviditését, részint a beömlő folyók torkolatainak megigazitását s igy az egész folyóra kiható munkálatokat javasolnak. Ez okért ha a vidéki társulatok helybeli fontos érdeküknél fogva a kijelölteken kivül átvágásokat kivánnának végrehajtani, ez iránti kivánataikat a központi választmánynak előterjesztvén, nem fog az késni a szükséges tervkészitésben segédkezeket nyujtani a vidéki társulatoknak s ebbeli kivánataikat kellő figyelembe is veendi.
Tekintve az egyes társulatok által felhozott kivánatokat, azok mennyiben a szabályozási czélok előmozditására szolgálnak s egyes érdekeket kimélvén, a közhasznot mozditják elő, ajánltatnak a központi választmánynak teljesités végett.
A bácsi társulat viszonyait a torontáli töltések irányában illatőleg miután a bácsi társulat számára a tervek ugy készittettek, hogy azokban csak a bácsi társulattól joggal követelhető ártér vétetett tekintetbe, intesse meg a bácsi társulat ideje korán a torontáli társulatot töltéseik rendezése végett, mit ha nem tenne ama társulat, ide jelentse be, melly esetben a központi választmány eszköz leend, hogy ez ügy törvényszabta uton intéztessék el. – A padéi révhez vezetendő töltés, melly a Tisza folyó árterét keresztül gátolja, s az árviz lefolyását megakadályozza, társulati uton nemcsak meg nem engedhető, sőt szigoruan tilalmaztatik, s ennek akadályozására utasittatik a társulat a törvények által kijelelt megyei hatósághoz.
Végezetre a nagygyülés elnök ő mltgának s a társulat tisztelt alelnökének őszinte meleg hálát fejezvén ki erélyes és buzgó közremunkálásukért, a nagygyülés berekesztetett. Jegyzette Kovács Lajos, s. k. központi igazgató.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem