Nézzünk szét.

Teljes szövegű keresés

Nézzünk szét.
Pápa őszentsége, miután Rómában a szegények ügyét egyenes befolyásánál fogva kellőleg rendezte, most leginkább az iskolák javitására forditja gondját. Gyakran váratlanul megjelenik az iskolákban egyszerű papi öltözetben, hogy a hiányokról saját tapasztalásával szerezzen magának kellő tudomást. Ez aztán a legegyszerűbb, de egyszersmind a legigazabb és legkimeritőbb informatio.
Alkoholmeter. A Liter. Gaz. egy igen elmés műszerről teszen jelentést, mellynek ezen név adatott. Szerinte e műszer azon tulajdonsággal bir: nagy pontossággal nemcsak kipuhatolni azt, hogy mennyi szeszszel bir valami ital, hanem azonkivül kimutatni, hogy p. o. a szesz, bor, ser stb., minő idegen ingrediencziákkal van meghamisitva.
Páris városa octroi-bekeritésének tökéletesbitése. Párist környező octroi-falakon jelenleg nagymennyiségü alacson négyszegletes 60–80 metres (100 metres=316 3/10 bécsi láb) távolságra egymástól álló karók állanak; rajtok fekszenek az electricus telegraphot képező sodronyok. Körülveszik az egész várost, miáltal az octroi-felvigyázás ugyszólván hermeticussá lesz.
Sajtó-telegraph. Eddiglen a telegraphok csak hieoroglyphicus 488jelekkel működtek. A Mónit. Ind. szerint most már egy bizonyos House ur a telegraphot igen elmés módon öszvekötötte nyomtató-betükkel, ugy hogy minden a mi közöltetik tüstént lenyomatik. A készület, melly már New-Yorkban fenáll, a London és Liwerpool közti telegraphicus vonal használatára van készitve.
Ismét egy uj vasutépitési tőke kamatbiztositása a status által. Az Eisenbahn-Zeitung ezidei 8-dik száma szerint, a porosz kormány elhatározta magát a StargardPoseni vasut-társaság 5 millió tallérnyi épitési tőkéjét három s fél száztólival biztositani. – Ajánljuk a B. H. mindenre ügyelő (csak arra nem a mire igazán kell) figyelmébe.
Egy vasutvonat rendkivüli sebessége. Febr. 8-kán a Great-Western vasuton egy vasutvonat járt 72 angol mérföldnyi (= 16 német mföld) óránkinti sebességgel!! – Illy sebességgel ha egyszer a Bécs-pesti vasut egészen fenáll, Bécsből Pestre két óra alatt érhetni!
X. Y.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem