Fővárosi hirnök.

Teljes szövegű keresés

Fővárosi hirnök.
Dunaparti mozgalom. F. hó 3–9 mentek Pestről fölfelé 1254, lefelé 649; jött felülről Pestre 1293, alulról 811 személy. A pesti részen ment 29 üres hajó, 3 fával, 7 különféle élelmi szerrel s butorral, a budai részen: 9 hajó gabonával, 3 fával, 2 vegyes élelmi szerekkel, 3 üresen. – Itt megemlítendő, hogy a bécsi gőzhajótársaság tisztviselőit most is csak azon szellem lelkesiti, mint a mult évben. Akkor nem sokat gondoltak a nemzetiséggel: most sem; akkor nem sokat törődlek a közönséggel: most sem. Clark hidépitő mérnök ur a napokban egyik tisztjét a gőzhajótársaság itteni igazgatójához azon kéréssel küldé, hogy lenne szives egy másnap elutazandó angolnak az óbudai hajóépitő műhelybe bebocsátási jegyet adni; igazgató ur azonban szives volt Clark ur kérését megtagadni s emberét szokott gorombasággal elutasitni, pedig Clark ur akkor ha a gőzösön nagyobb mozgonyuk s gépek érkeznek, azok kiszállitására mindig a legnagyobb készséggel ingyen szokott ahhoz 485értőket adni. Ha Clark ur iránt, kire a gőzhajótársaság sokszor rászorul, illy kevés figyelmet tanusit az igazgató, mit várhat akkor más tőle?
Vasuton. f. hó 3–9 jöttek Pestre 3206-an; mentek Váczfelé 3042-en, – Pilis nevü mozgony a vasuthoz megérkezett. A Henth, Borsod, és Nyitra nevü mozgonyok használata, a kellő próbatétel után, a helytartótanács által megengedtetett.
Piaczi mozgalom. Apr. 3–9 hoztak a vidékiek hetivásárra 204 mázsa sertéshust és 193 db bárányt; szalonna fontja 36–42 kr., sertéshusé 22–26 kr. Bárány párja 7 ft 12 kr. – 8 ft. Borjuhus fontja 36–42. kr. A liszt és kenyér ismét drágult.
Mészárszékügy. Apr. 3–9. levágatott Pesten 52 mészárszékben 416 db ökör, 21 db tehén, 278 db borju. Maradt vágó marha 2121 darab. A most levágott marhák számát az előbbiekkel összehasonlitva, napjában 20 dbbal kevesebbet vágnak le, mint ezelőtt, mi szinte a nagy szükséget és pénztelenséget mutatja.
A Zrinyi-utcza kövezését folytatják, s igy Pestnek megint egy jól kövezett utczájával lesz több; a halpiaczot is kövezik, s a halász-czéh a tanácshoz folyamodott, hogy azon piacz közepin egy kutat állithasson, melly a piacznak is díszére szolgálna, s egyszersmind szükség esetén tüzveszély alkalmával némi segitséget is nyujthatna. Reménylhető, hogy a tanács meg fogja a kért engedélyt adni.
A némikép használható tótokat, kiket magános ember gyengeségökért munkára csak ritkán vesz fel, a város látja el munkával a lóvásártér melletti piaczon, hol a gödröket töltögetik s az egész helyet kiegyenlitgetik. Az ételen kivül naponkint 6 pkrt kapnak, de ezt csak akkor kapják kezökbe, ha vagy másutt munkába állhatnak, vagy hazájokba viszszatérnek. Számok már 60–70-re megy.
A kórházak ugy megteltek, hogy a város ismét egy uj fiók-kórházat volt kénytelen nyitni a kerepesi-uton, s a városi kórházakban jelenleg 800–900 beteg ápoltatik.
A hagymáz mind a kórházakban, mind a városban fenyegetőbb alakot vesz magára; már többeket elragadt; a polgári kórházban 6 orvos beteg; Flór kórházi orvos a hagymázból szerencsésen felgyógyult. E veszedelmes, s az orvosi tudományt eddigelé kijátszott nyavalya áldozatja lett Piscovich János orvos tudor is, Pest városa főorvosa, s a polgári kórház igazgatója f. hó 6-kán élte 41-dik évében. A szenvedő emberiség segélyre mindig kész, s meleg keblü barátja hivatása s kötelessége lelkismeretes teljesitésének esett áldozatul. Béke poraira!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem