Hivatalos hirdetmény és kérelem a vukovár-fiumei vasut ügyében.

Teljes szövegű keresés

Hivatalos hirdetmény és kérelem a vukovár-fiumei vasut ügyében.
Szerencsénk volt a vukovár-fiumei vasut ügyében történtekről folyó évi oct. 10-kéről kelt, s a Pesti Hirlap és Hetilap mellett közrebocsátott előadásunkkkal a tisztelt közönséget felvilágositani, s az előmunkálatok költségeinek fedezése végett aláirásra felszólitani, azon kérelemmel, hogy az aláirásokról folyó nov. 10-ig tudósitassunk, miszerint a nov. 15-kei közgyülés a közönség tapasztalandó indulata szerint irányozhassa intézkedéseit.
Hazafiui örömmel, s hálás méltánylattal tesszük közhirré, hogy felszólitásunk tágas körben meleg részvétre talált, s ámbár csak oct. vége felé bocsátathatott szerte, s e miatt sok helyüvé csak nov. folytában juthatott el, még is immár közel 9000 pftnyi, tehát 1,800,000 pft részvénytőkét képviselő ujabb aláirásokról valánk szerencsések tudósitatni, miközben különösen örömmel vettük azon számos hazánkfiainak aláirásait, kik aláirási ivekhez nem is juthatva, minden további ösztönzés nélkül, önként siettek társaságunkat résztvevő csatlakozásukról levelezés utján biztositani.
Egyszersmind tapasztalók azt is, hogy sokan az aláirási idő rövidsége felett panaszkodva, több időt engedtetni, s a befizetéseknek Pesten kivül is megtehetését elintéztetni azon kijelentéssel sürgeték, hogy ha elegendő idő engedtetik, miszerint a távolabb lakó hazafiak is nyilatkozhassanak, s a hozzá járulhatás megkönnyitteti, nem leend szükség külföldi segéderőhöz folyamodni, sőt inkább a haza lakosainak összevetett vállaiban feltalálandjuk azon tehetséget, mellyet a hon javával olly szoros kapcsolatban levő vállalatunk megkiván.
Tapasztalók végre, hogy több helyütt az aláirások gyüjtése azért nem indittatott meg, mivelhogy azon érdemes hazánkfiai, kikhez aláirási iveket küldénk, s kik azokat csak nov. 10–15-ke táján kapták, azon véleményben voltak, mintha az aláirások nov. 10-kén tul már el nem fogadtatnának, s azon időig az aláirási iveknek már végkép be kellene küldetniök.
Mindezeknek folytában sietünk vállalatunk barátait tisztelettel értesiteni, miként mi oct. 10-kén kelt felszólitásunkban távolról sem akarók azt kivánni, hogy nov. 10-ke az aláirások véghatárnapjának tekintessék, vagy hogy akkorig az aláirási ivek visszaküldessenek, hanem csak tudósitást kivántunk, (mit többen, helyesen fogva fel kérelmünket, az alárirási iveknek további gyüjtés végett megtartása 1580mellett meg is tettek) kivántuk pedig ezen tudósitást olly végből, hogy a nov. 15-kei közgyülésnek az aláirások megindulásában még is némi adatjai legyenek, valjon a 32,760 pftra menő, tehát 6,552,000 pft részvénytőkét képviselő, és csak magán-körben, minden nyilvános felhivás nélkül egybegyült tavali aláirásokon tul is talál még hazánkfiainál olly ápoló részvétre vállalatunk, minőre mi azt méltónak hisszük, s minőre a felvilágositotta körülmények bajai között, ha sikert aratunk, szükségünk van; de – ismételjük – csak tudósitást kivántunk, és koránsem szabtunk aláirási véghatárnapot, mert hiszen lehetetlen volt nem tudnunk, hogy felszólitásunk nov. 10-ig az ország legnagyobb részében kézhez nem jutand.
Midőn ezek szerint az emlitett kis félreértést felvilágositánók, szerencsénk van a tisztelt közönséget társaságunk nov. 15-kei népes közgyülésének egyetemes közakarattal hozott következő határozatairól értesiteni.
1) A vukovár-fiumei vasut-vállalatra egyesült társaság egyetemes közgyülése kinyilatkoztatja, hogy a fiumei bizottmány késleltető nézeteit teljességgel el nem fogadja, s haladéktalan erélyes munkálatot rendel.
2) A fiumei bizottmányt szerződési kötelezettsége alól fel nem oldozza, sőt inkább ahhoz ragaszkodva a pesti bizottmányt oda utasitja, hogy ezen kötelezettség teljesitését valósitani törekedjék.
3) Tekintve a jövő országgyülésig még hátra levő idő rövidségét, s a vasutvonal Károlvároson tuli részének műtani nehézségeit, a tervkészitések és előmunkálatok két részre osztassanak, s a vukovár-károlvárosi rész egy mérnökre, a Károlváros, Fiume és Buccarii rész pedig más mérnökre bizassék.
4) Tekintve, hogy a Vukovár-károlyvárosi rész technicai előmunkáinak költségét már a félrészben befizetett tavali aláirások is fedeznék; ezen vonal-rész terveinek kidolgozása haladéktalanul eszközlésbe vétessék, – s azért
5) Az előmunkálatoknak Vukovártól Károlyvárosig megtételére Kreuter Ferencz vasutmérnök ur, az egyesült társaság főmérnökévé közgyülésileg is elválasztatik, s a vele kötött szerződés helybe hagyatik (Kreuter Ferencz ur személyesen jelen volt a közgyülésen, és elvállalt kötelezettségének teljesitése végett immár a helyszinére le is utazott.)
6) Ezen előmunkálatokrai felügyelés, egy Vukovárott székelendő bizottmányra bizatik, és annak elnökévé gróf Eltz Hugó, tagjaivá pedig gr. Pejacsevich Péter, gr. Khuen Henrik, Jankovich László, Verőcze megyei, Zsitvay József, Szerém megyei első alispán urak, és Goriup eszéki nagy kereskedői ház főnöke kérettek meg.
7) a közgyülés határozottan megállapitja, hogy a vasut-vonal Vukovártól Eszéknek, s onnan tovább a Dráva völgyön, tehát Baranya és Somogy megyék szomszédságában vitessenek, különös tekintettel a Pécs-mohácsi vasuttali összekötésre, mire nézve a Pécs-mohácsi vasut-társaság által inditványozta csatlakozás ezennel közgyülésileg is teljes örömmel elfogadtatik. Egyszersmind gr. Pejacsevich Péter, rétfalusi báró Prandau Gusztáv valpói, báró Prandau Károly miholjáczi, Herczeg Lippe verőczei és miklósi, Pejacsevich Dőry grófnő nassiczi, nem különben Jankovich István, k. kamarás, és Jankovich István, k. kamarás, és Jankovich László első alispán urak, két uradalmai részéről tett azon szives ajánlatért, miszerint 1581a vasut-vonalra megkivántató földtért, a mennyiben a vonal majorsági birtokukon menend, t. cz. Jankovich urak pedig még ezen felül a vonalon netalán levágandó fákat is a társaságnak ingyen, minden kárpótlás nélkül átengedni ajánlkoztak, a közgyülés hálás elismeréssel nyilvános köszönetet szavaz*.
E szerint, minthogy a vonal legnagyobb részt majorsági földtéren és erdőkön menend, ezen becses ajánlatok folytában már most mintegy 19 mérföld hoszant a földtér ingyeni átengedése biztositva van.
8) Az october 10-kéi felhivás által az előmunkálati költségek fedezésére megnyitott ujabb aláirás nyitva tartassék, s folytatassék, s mihelyt ezeknek előmeneteléből a választmány meggyőződik, hogy a vasut-vonal másik részének (Károlyvárostól a tengerpartig) előmunkálatait is megtétetheti, azokat szintugy haladéktalanul eszközlésbe vétesse.
* * *
Ezek a közgyülésnek a dolog jelen stadiumára vonatkozó határozatai, mellyeknek folytában ezennel szerencsénk van a magyar közönséget tisztelettel értesiteni, hogy az oct. 10-kén kibocsátott programm alapján az aláirás még folyvást nyitva áll. Minélfogva következő kérelmeket intézünk vállalatunk barátaihoz:
1) A kik szivesek voltak aláirási iveket vállalni, méltóztassanak azokat megtartani, s az aláirások gyüjtését szives tisztelettel kikért buzgalommal erélyesen folytatni.
2) A kik aláirási iveiket már beküldötték, de még a gyüjtést folytani kivánnák, méltóztassanak az alulirt képviselőt értesiteni, miszerint az aláirási ivek hozzájuk visszaküldethessenek.
3) A kik pedig a felszólittottakon kivül vállalatunk iránti rokonszenvüknél fogva az aláirás-gyüjtés fáradalmait elvállalni akarnák, méltóztassanak szintugy az alulirt képviselőt tudósitani, miszerint aláirási ivekkel elláttathassanak.
4) Aláirások mint eddig, ugy ezentul is, levelezés utján is elfogadtatnak.
5) Vállalatunk minden barátai tisztelettel kéretnek, hogy a közgyülés fent előrosolt határozatai 8-dik pontjának minél előbbi sikeresitése tekintetéből aláirásaikat a lehetségig siettetni méltóztassanak.
6) Az ivtartók kéretnek, hogy a mikor gyüjtésöket bevégzettnek tekintendik, az aláirási iveket azonnal beküldeni sziveskedjenek; folyó év végeig pedig azon ivtartóktól is minden esetre tudósitást kérünk az időközbeni aláirásokról, kik a gyüjtést még uj éven tul is folytatni, s e végett az aláirási iveket megtartani kivánandják.
A mi végre a befizetéseket illeti, következőket van szerencsénk a választmány határozatából közhirré tenni.
1) Azon aláirókra nézve, kik aláirásaik első felét, vagy is az igénybe vehető részvénytőke 1/4 pentjét már befizették, a második hasonló félrész befizetése határidejeül jövő 1847-ki martius egész hónap tüzetik ki.
2) Melly befizetés alkalmával az első 1/4 %-ről kiadott ideiglenes jegyek ujakkal fognak becseréltetni, s ezen uj ideiglenes jegyek alulirt elnök gróf Batthyány Kázmér, nem különben Ullmann Móricz vagy Valero Antal választmány tagok, és a pénzkezeléssel továbbá is megbizott magyar keresk. társaság pénztárnoka Jankó Vincze urak aláirása alatt fognak kiadatni.
15823) Az uj aláirókra nézve az előmunkálati költségekre aláirt öszvegek első felének befizetésére szintugy 1847-ki mart. hava tüzetik ki határidőül.
4) A befizetések azonban hamarább is akármikor elfogadtatnak, s az ujabb aláirók közül kinek-kinek szabadságában áll, az aláirt összeget nem fél részben, hanem egyszerre egészben is befizetni.
5) A befizetések itt helyben Pesten a magyar keresk. társaság hivatalában (feldunasor Coburg-ház) történhetnek, de a részvényesek könnyebbségére intézkedések fognak téttetni, hogy a befizetések a vidékenkint kijelölendő helyeken is megtétethessenek. Azonban kellő biztosság tekintetéből a vidékekre csak az aláirásokról vett vagy veendő tudósiták nyomán, bizonyos nevekre, s azok által aláirt összegekre szóló, tökéletesen betöltött ideiglenes részvény-jegyek fognak elküldetni; s az aláirók hirlapilag tudósitatni, hogy részvény-jegyeik átvétele mellett a befizetéseket vidékükön, hol és kinél tehetik meg.
6) Miszerint tehát ezen részvényjegyek az aláirók kivánságai szerint állitathassanak ki, azon t. cz. aláirók, kik egész aláirt összegökről nem egy, hanem kisebb összegekre szóló több részvényjegyet kivánnának kivenni, tisztelettel kéretnek, méltóztassanak kivánságukat vagy aláirás alkalmával az illető ivtartónak, vagy pedig bérmentes levél által alulirt képviselőnek, valamint szinte azt is bejelenteteni: fél részben, vagy pedig egyszerre kivánják e a befizetést meg tenni? miszerint az ideiglenes jegyek ahhoz képest 1/4 vagy 1/2 %-re állittathassanak ki.
* * *
A nov. 15-kei közgyülés minden tetteiben azon férfias határozottság által vezéreltetett, melly a czélnak nagyságától áthatva, erélyes bizalommal önerejére támaszkodik. Ezen önerőnkbe vetett bizalom és annak megfelelő cselekvés a nemzeti nagyság legbiztosabb talpköve. – Az előmunkálatok Vukovártól Károlyvárosig már eszközlésbe vétetvék, azoknak nyomán a végengedélyezés s épités körül nem lesznek elmulasztva a körülmények szerint szükséges lépések. Hogy a munka csak félig végzett ne legyen: hogy tengerreli közlekedésünk egészen a magyar tengerpartig szakadatlanná tétethessék, s mind azon nagy országos érdekek, miknek biztositása vállalatunkhoz csatlakozik, valósittassanak, ez a közönség tevékeny részvételétől függ. – A jövő országgyülésig rövid az idő, s mivel rövid, sokszorosan becses; a további előmunkálatok a közönség csatlakozástól feltételezvék. Szabad legyen reménylenünk, hogy az aláirások gyors folyama által mi hamarább azon kellemes helyezetbe jövendünk, miszerint megjelenthetnők, hogy a nagyszerü vállalat java és dicsősége a nemzetnek biztositva van. – Költ Pesten, nov. 26-kán 1846.
A vukovár-fiumei vasutra egyesült társaság nevében
Gr. Batthyány Kázmér, Kossuth Lajos,
elnök. képviselő.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem