A kályhakorom is haszonra forditható.

Teljes szövegű keresés

A kályhakorom is haszonra forditható.
Tapasztalás szerint a kályhakorom jeles trágyaszer a gyümölcsfák alá, ugy hogy tőle nemcsak a fa növekedése elősegitetik, hanem a gyümölcs mennyisége is tetemesen szaporodik. E végre a törzsök körül néhány hüvelyknyi távolságra egy kis csatornát készitenek, s ebbe a fa nagyságához képest több vagy kevesebb kormot tesznek, ugy a mint azt a kandalóból vagy kéményből levakarták, földdel betakarják, s a gyepet a fatövében megöntözik. Néhány év mulva ismételni lehet e trágyázást, mi egy kis fáradságnál egyébbe nem kerül Ha a kormot e végre minden kéménytisztitáskor összegyüjtik, egy kis gyümölcsös kertre elegendő trágya kerül elő.
Hernyók pusztitására is haszálhatni a kormot. E czélra különösen a fényes korom alkalmazható; mit levakarván, ösze kell törni s 8 fontot belőle 2 akó vizzel össze keverni. Midőn használni akarjuk, még négy akó vizzel feleresztjük, s az egészet felkavarjuk. E koromluggal aztán egy kézi fecskendező segedelmével a fa ágait és leveleit megfecskendezzük. Másnap a hernyók dögölve hevernek a földön. E szer a fának legkevesebbet sem árt, sőt tőle még inkább felüdül. Különösen Elszaszban már régóta használják e szert s a kéményseprők a kormot összegyüjtvén a kertészeknek 30–45 kron adják mázsáját. Nálunk is érdemes volna megkisérteni, mert nem kerül egyébbe egy kézi fesckendőnél, minek különben is minden rendes háznál kellene lenni s nehány edénynél, mik más czélra is használhatók.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem