Veszprém ipar-statistikája.

Teljes szövegű keresés

Veszprém ipar-statistikája.
Veszprém mvárosnak van 10,900 lakosa, cath. 8243, evang. 249, ref. 1620, óhitü 34, zsidó 754, valamennyi magyar nyelvü, – ház 1957.
A város fele része a püspöké, fele a káptalané, első folyamodványi biróságok: a nevezett két uradalom, nemesi és városi rendezett tanácsok, illető ügyekben az alispán, szolgabiró, megyei büntető, és csődtörvényszékek, – a rendőrségi felügyelést a megyei központi főbiró, a nemesi és városi tanácsok befolyásával gyakorolja.
Olajgyár van 3, előállitatik évenként 4500 mázsa olaj, többnyire repcze, kevés lenmag.
Pálinkagyár a közel Jutas pusztán van 1 gőzerőmüre, a káptalané.
A pápai kő-edénygyárnak, melly évenkint 30,000 pft árut készit, és 60 egyént foglalkoztat, nem különben Fischer herendi porcellain-gyárának egy egy raktáruk van.
Nyomda 1, sajtó működik 2, egy fa, és egy régibb divatu vas, betüi csinosak.
Bolt van 80, vaskereskedés 7, füszeres rendes kereskedés 5, az egyik speditioval öszvekötve, divatárukkali kereskedés 10, nürnbergi árukkal 5, bőrrel 4, üveg és porcellain 2, a többi tözsérkedés.
Egy kir. só hivatal, és 3 uradalmi sóárulás, eladatik évenként 14,000 mázsa.
Kőfaragó 1, van raktára is, leginkább közönséges sirkereszteket állit elő.
Serfőzés is 1 van, nagy mennyiség, de nem elég jó készitetik.
A mesterségnek majd mindenféle neme müveltetik, van ugyan is:
Lakatosmester 8, legény 12, inas 8, két mester, pesti vásárokra szállit évenként 2000 pft áru kész müvet, mellyet leginkább a szerbek vesznek meg.
Fazekas mester 98, legény 24, inas 3, mázat Bars megyéből Csarnoczáról vesznek évenként 300 mázsát, nyerészkedők készitményeiket nagy mennyiségben megvásárolják, és Pestre, alföldre viszik. – Philf jeles kályhákat készit.
Tobakos mester 20, legény 6, inas 3, szállitnak Pestre évenként mitegy 5000 kötés festetlen szattyánt, kötése 6–7 pfton kel.
Magyar varga mester 47, legény 8, inas 3, kettő közülök timár mesterséget müvel, szállitnak ezek fehérvári vásárokra évenként 700–800 darab kikészitett tehénbőrt, a többi sarukat varr, mi igen jövedelmetlen üzlet.
Csapó mester 245, legény 230, inas 25, mintául fekete és hamvas szinü posztót készitettek Farkas János, és Szél Pál, rőfét 2 ft. 15 v. kron vették meg, – Farkasé 1502elég csinos és jó volt, – kallót foglalkoztatnak 13-mat, a veszprémi határban 5, Eskün 6, Hajmáskéren 2, van egy raktáruk is, – a felkészitendő magyar birka gyapjut vásárolják Pesten, Gyulán és a Bánátban, mázsáját 68–70 v.fton, évenkint szállitnak Kanizsára 2000–2400 vég-szürposztót.
Timár mester 8, legény 9, inas 1, tehénbőrt kikészitve szállitnak fehérvári vásárra évenként 300 darabot, Koller Lajos csak maga készit talpbőrt, és szállit évenként Fehérvárra 300 dbot, panaszkodnak, hogy hizott marhabőrt keveset kapnak, azért gyakran Bécsbe szorulnak, egyébkint a környékről, és Pestről vesznek.
Szűcs mester 32, legény 15, inas 5, a feldolgozandó bőröket Eszékről szerzik, müveikkel a környékbeli vásárokat látogatják.
Bodnár mester 12, legény 8, inas 2, Pestre szállitnak évenként 300 pft áru kész müvet.
Kádár mester 11, legény 7, inas 6, fehérvári vásárokra évenként 320 pft áru kész müvet szállitnak.
Gombkötő mester 8, legény 6, inas 1, Végh ur 12 ember erőnyi gépet használ, melly egyszerre 6 féle zsinort készit, nem különben sodró gépet is, kiterjedten, és jelesen működik.
Kalapos mester 12, legény 9, inas 5, kettő nyulszőr kalapokat készit, különösen csinos fehéreket, és áruik kelendőséggel birnak.
Asztalos mester 24, legény 25, inas 20, kézmüveket szállitnak Pestre, vevőik többnyire szerbek.
Ács mester 2, legény 50, inas 30, fenyőt Komáromból, egyéb épületfát a Bakonyból szerzik.
Szappanosmester5 legény 4 inas 1
Keztyüs mester1 – 1 – –
Arany müves3 – 2 – –
Órás mester3 – 2 – –
Bábsütő mester3 – 2 – 1
Puskás mester3 – – – –
Szitás mester2 – 5 – 2
Késes mester2 – – – –
Szeges mester1 – – – –
Kovács mester6 – 11 – 4
Pék mester10 – 14 – 8
Kőmives mester4 – 180 – 20
Német szabó mester20 – 45 – 6
Kolompárus mester2 – 4 – 1
Gépész mester1 – 2 –
Magyar szabó mester30 – 45 – 2
Könyvkötő mester4 – 3 – 4
egyik könyvárus is.
Sapkás mester3 – 3 – 2
Bádogos mester3 – 4 – 2
Esztergályos mester4 – 3 – 2
Kefekötő mester1 – – – –
Vata-készitő mester1 – – – –
Szerszám-kovács (Zeugschmied) mester1 – 1 – –
Csipész mester32 – 35 – 26
Szürszabó mester11 – 10 – 2
Nőiruha-szabó mester4 – 9 – 3
Harisnya takács mester5 – 5 – –
Szijgyártó mester5 – 3 – 3
1503Szobafestő mester3 legény 4 inas N
Kötélgyártó mester5 – 4 – 1
Csutorás mester32 – 8 – 5
jövedelmetlen kereset.
Takács mester11 – 10 – 5
Pipakupakos mester1 készit cserép pipákat is.
Csizmadia mester120 – 75 – 40
Nyerges mester7 – 2 – 1
kettő kárpitos munkát is készit.
Ruhafestő mester3 – 3 – 2
Posztó-nyiró mester2 – 1 – –
Harangöntő mester1 – – – –
Orgona-készitő mester1 – – – –
Ráspolyos mester1 – – – –
Gombos mester3 – 1 – –
Molnár mester14 – 25 – 5
Papirmalom a környékben Solyban van 1, a cisterczitáké, közönségesb nyomtató papirt elég jót készit.
A gabona-forgalom nagy. Tolna, Somogy, Fehér és Zalamegyének egy része ide szállitja termékeit.
A gyapjukerekedés nagyobb, és élénkebb lehetne, ha a nagy uradalmak nem külföldieknek adnák el gyapjujokat.
Legfinomabb gyapju a környékben mélt. Festetics Antal uré Déghen, hrg. Batthányié Enyingen, káptalané, Esterházyaké, és püspöké, a déghinek mázsája 120 pfton, a káptalané, melly 500 mázsát adott az idén el 75–80 pfton kel.
A Bakony 231,332 holdas területén évenként mintegy 180,000 sertés teleltetik ki, mellyek nagyobb részt Slavoniából, és Serviából hajtatnak ide, itt makkon meghizlalva, hajtatnak Győrbe, Sopronba és Bécsbe. A méhészet naponként terjed, mázsája a méznek 10 pft. Selyemtenyésztés nincs, pedig József császár idejében volt a megye felügyelése alatt, de a szedres kertekből az eperfák kivagdaltattak, és burgonya földnek használtatik.
Csehbányán, Németbányán, Urkuton, Ugodon és Pénzeskuton bakonyi helységekben üveghuták vagynak, készitményeik igen közönségesek.
Kőszén Ugodon, Városlődön, és Ajkán ásatik, e bányák rendszeresb müvelést érdemlenének a koppányi, vámosi és szőcsi márvány bányákkal együtt.
Közönséges épület-kő magában Veszprémben és határjában elég ásatik, öle 2 ft. 15 v. cz. a környékben leghiresebb kőbánya a bántai.
Alsó-Örsön lépcsőknek, ajtó és ablak-párkánynak és oszlopoknak czélszerüen használható kemény, és tömör vereses kő nagy mennyiségben és olcsón kapható, mész a Bakonyban sok helyütt égettetik, legjobb a rátóthi.
Jákó, Városlőd, Kislőd, Zircz, Szabadi, Farkasvölgy és egyéb bakonyi helységek különösen a német telepek faeszközöket, targonczát, lapátot, villát, gereblyét és mindennemü kocsi-részleteket nagy mennyiségben szállitnak Pestre.
Faszenet leginkább a zirczi és eplényi németek fuvaroznak Pestre.
Gubacs nagy mennyiségben terem a Bakonyban, a zsidó nyerészek árendába veszik a földes uraktól a termést, és egyedáruskodnak vele.
Szőlő 20,880 hold van a megyében, mellyben terem évenként 313,200 akó bor, legjelesb a somlyai.
1504Dohány kevés van, az sem különös minőségü, Hantán, Mezőkomáromban, Marczaltőn és Dobrokán termesztenek, magában Veszprém városában is megpróbáltatott már két éven át, és olly minőséget adott, hogy fontja 1 v.fton vétetett meg, nagyobb mennyiségben termelni nem ártana.
Deszkametsző malom a határban 1, közönséges lisztőrlő malom 14, a környékben azonban igen sok, mellyeket mind a Séd vize hajt, melly a szent-gáli határban ered, és a városon keresztül folyva Eősinél a Sárrétbe ömlik.
Tüzi fának öle Veszprémbei szállitással 11–11 fr. 30 kr. v.cz. a legjobb cser.
Szántóföld ára a legjobbnak a város közelében 100 pft, a legsilányabbé 40 pft.
A posta Pestre és Bécsbe mindennap jő és megy. – Gyorskocsi a szombathely-pesti jár keresztül, de csak egyszer hetenkint, – a veszprém-fehérvári minden héten kétszer indul.
A fogadók kényelmesek és tágasak, olcsóságuk miatt ajánlhatók.
Mióta a takarék-pénztár fönáll, a pénzkölcsönzés biztos hypothecára könnyitve van, és a kölcsönvevők, vagy vállalkozni akarók a zsidók körmiből kimentve.
Jelenleg egy kereskedelmi társaság alakult 40,000 pforint alaptőkével 400 darab 100 pftos részvényeken, a jövő év kezdetével megkezdendi munkálódását, itt vérmes remények vannak kötve az eredményhez, a részvények egy nap alatt elkapattak, ezen társaságnak leend feladata közvetitőül fellépni és kieszközleni, hogy a győr-sopronyi vasut egy mellékvonallal Győrtől Veszprémig megtoldassék, ez által nemcsak Veszprém nyerne, hanem a győriek és sopronyiaknak is azon nyereséges előny jutna, hogy a balatoni gőzhajózással, és igy a tengerparttal egyenes összveköttetést szereznének. Ezen combinatio igénybe veszi az illetőknek komoly figyelmét.
Szalaj több bakonyi helységekben főzetik.
Fenyőfák a bakonyban diszlenek, a hol mag vettetik, mint a rédei, zirczi és cseszneki erdőkben, példát vehetnének a többi földes urak is, ez igen jövedelmező czikk lenne, és nem kellene Komáromba szorulni.
Veszprém gabona és lisztkereskedése, nem különben iparüzése által (mert iparkészitményeivel Zala, Somogy s Fehérmegyék nagyrészének vásárjait egészen ő önti el) nem leszegényebb városa a honnak, helyzeténél fogva is inkább iparüzésre, mint tisztán kereskedésre vagy mezőgazdaságra van hivatva, van mindenféle erőművekre használható, soha be nem fagyható vize, melly a legnagyobb szárazságban sem apad, bőségben tüzi fája, kőszene, épületfája és köve, olcsó napszámosa.
Mindenféle jó karban lévő utak vannak; Pesthez Veszprém csak 13 mérföldnyi távolság, főközlekedési utja a pest-tengerparti, ha azonban a vukovár-fiumei vasut elkészül, ezen főutját el fogja veszteni.
A balatoni gőzhajózás hasznot vagy kart eredvényez e? nehéz még most elhatározni, a lisztszállitás Zala és Somogyba általa könnyitve leend, valamint azon részek az olcsóbb és könnyebb közlekedés által gabonájoknak és egyéb termékeiknek Veszprémben közelebbi és jobb piaczot nyernek, mint ezelőtt tengelyen a messze Sopronyban, – mestereink, iparmüveikkel a szomszéd megyék nevezetesb vásárit most még könnyebben meglátogathatják, mint tengelyen nagy 1505költséggel és uti nehézségekkel, más részről azonban a tengerparti áruk eddigi főutjokat el hanyagolják, mert a Balatonon át közelebbet nyernek Pest felé, azonban mint fentebb emlitém csak egy vonal kell Győrtől Veszprémig, és minden mentve, Veszprém ekkor központja lenne a soprony-tengerparti főutnak, Sopron és Győr pedig egy egészen uj nyereséges kereskedési vonalt nyerne a tengerre, mellyel eddig nem birt.
Országos vásár évenkint tartatik 8, ezeknél a pénteken tartani szokott heti vásárokban nagyobb az adásvevés, mi örvendetes jelensége az élénk forgalomnak. A napszám 14–20 kr. p.p.
A fuvarozás egyik jövedelmező vállalata a városi és környékbeli népnek.
Bár a halászat a közel Kenesénél és mámai pusztánál a Balatonban igen gazdag, a bérlő halászok minthogy a java fogast Bécsbe és Pestre szállitják, nekünk csak a közönséges csuka, ponty stb. marad.
Mint emlitém Veszprém iparüzésre van hivatva, legbiztosb vállalat lenne posztógyár, a 245 mester, és 230 legényből álló csapó czéhből egész posztos telepet lehetne alakitni, ezen mesterek amugy is valamennyien értenek a posztógyártáshoz, csak pénz-segély, siker-biztositás és alapos utmutatás kell, hogy a legjobb posztósokká váljanak, minden illy gyárhoz szükségesek, viz, kallók, fa, kőszén stb. a legnagyobb mennyiségben és legjobb minőségben feltalálhatók, ha valahol, itt jövedelmező lenne az olcsó gyártás.
A nagybani bőrkészités is jövedelmező lenne, gubacs, viz, értelmes timárok, tobakosok elegendő számmal vannak, ezeknek csak pénz kellene a nagybani üzletre.
Gabona-piaczunkat tökéletesen függetlennek nem állithatjuk, rá a sopronyi és pesti árkeletnek még most befolyása van, azonban a balatoni gőzhajózás és az ohajtott vasut ezen segitni fogna, Zala nagy része, melly eddig Sopronyba szállitott, most a balatoni gőzős segélyével, olcsó és könnyü közlekedést szerzett Veszprémig és jó piaczot.
Ferenczy János.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem