Vasuti áldás.

Teljes szövegű keresés

Vasuti áldás.
Az Agramer polit. Zeitung azt javasolja: épitsünk Sziszektől Steinbrückenig vasutat és boldogok leszünk, mint következik: tizennégy óra alatt fogtok utazni Zágrábból Bécsbe, (mi nagy szerencse !) s 8 óra alatt Triesztbe (értjük.) A terményeket elkülditek két nap alatt Triesztbe, mérőnkint 24 krért, mig a Kulpán és Száván 1 ftot fizettek s kicsi vizállás mellett hónapokig van küldeménytök utközben; 1280ha és mikor mi mondunk illyeneket, azok a zágrábi urak majd agyon köveznek.) – Triestben az orosz gabonát kiütitek a piaczról, s Horvátország, Slavonia és a Bánság virágzók és gazdagok lesznek ez ujabb kelendőségi forrásból. A széles, müveletlen rónák feleszmélnek álmukból, a földes ur megkettőzteti jövedelmeit, a paraszt hamar, biztosan és jól adhatja el termesztményeit, a jóllét emelkedik, az ipar ébred, a kereskedés munkásságot és nyereséget eszközöl, s igy a szelid égalj, a termékeny föld, az erőteljes nép s mind ez egyesülten második Itáliát fognak elővarázsolni. ..... A tengeri hajózás mind inkább fog élénkülni; ..... a csererdők nagyobb értékkel birandanak az uradalmakban mint most magok ez uradalmak egészen..... Mi egészen uj világ nyilandik meg ! a Dunán Sziszekig mindig van gőzhajó. A török pedig, a keletnek e fija, kiváncsi leend a világ uj csodáit szemlélni, – ámulni fog a polgárisodás hatalmán; hozzánk fog közeledni; velünk sokszerübb viszonyokba bocsátkozandik; – apathiáját elvetendi. Seregestűl fogják a keletiek Horváthországot átutazni, mig nyugat utazói szinte e vonalt, mint legrövidebbet, választandják keleti utjaikban. – Bécstől Sziszekig 16 óra, innen Belgrádig 2 nap, tehát Bécsből Belgrádig 3 nap lehetend kényelmesen utazni; mi lehet ennél csábitóbb a kereskedésre és közönségre nézve ? Zágráb nagy és hatalmas város leend; a többi horvát városok is emelkedni fognak, uj időszak fog ez országra derülni. Mik akkor a Dardanellák. E töltése két tengernek elveszti fontosságát. Csukjátok el a Dardanellákat, s mi Adriáról a zágrábi vasuton megyünk s vagyunk 8 nap alatt emberrel és áruval a fekete tengeren. A vasutak tengerek vihar és sziklák nélkül, ők igéret országa a választottaknak!! ...
Bizony már majd kifogyott a lélek belőlünk, hogy e neki rugaszkodott politikai pegazust követhessük. Jó, hogy az igéret országába valahára megérkezett. Igy kipihenhetünk s időt vehetünk magunknak kissé gondolkozni, hogy miért leszenmind ez áldás az emberfiának megadva, de csak akkor, ha Sziszektől Steinbrückenig lesz vasut, s miért nem áld meg istenünk illy édeni varázslatokkal, ha vasut Vukovártól Fiumeig lenne?
Neheziti e tárgyban a gondolkozást azon körülmény, hogy az Agramer polit. Zeitung épen csak legutolsó számáiban mondott anathemát azokra, kik a száva-kulpai hajózás ellenében vasutért ohajtoznak.
Neheziti a gondolkozást ez ügyben továbbá az is, hogy Fiumét mellőzni nem is a triesti Lloyd, nem is bécsi kereskedőség: hanem Horváthország azon organuma kivánja, melly csaknem régiben is tagadta, hogy van magyar tengerpart, hanem vitatta nagyon, hogy csak horvát tengerpartról lehet szó.
Tehát gondolkozzunk.
És mi majd elmondandjuk gondolatainkat. El, mihelyt itt lesz ideje, s nem fogunk gondolni vele, ha némi nagy reputatióknak végét szakitjuk is.
Örsy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem