Pinel módszere, Dextrint (arabiai mézga pótlója) burgonya-keményitőből késziteni.

Teljes szövegű keresés

Pinel módszere, Dextrint (arabiai mézga pótlója) burgonya-keményitőből késziteni.
Azon módszer, mellyre londoni vegyész James Pinel magának majus 1-jén 1845-ben kirekesztő szabaditékot adatott, s miszerint savanyok által Dextrint lehet előállitani, mindennemü, kiváltképen pedig a burgonyalisztre alkalmazható, s a nyeremény a kartonnyomdákban s mindenféle kelmék csinozásában, a festék-süritéshez használandó arabiai mézga helyét pótolja.
Ezen mézga következőképen gyártatik: 1 pint salétromsavanyt és 1/8ad rész pint sósavanyt öszve kell keverni 200 pint folyó vizzel, s annyi keményitő lisztet kell hozzá tenni, a mennyi szükséges, hogy belőle tészta képeztessék; azután 1141az egész öszvegyúratik s kétóráig nyugalomban hagyatik; ezen idő után a tésztát gondosan köpükbe (Kufe) kell rakni, mellyek ugy vannak elkészitve, hogy a viz lefuthasson. Miután a tészta eléggé kicsepegett apró gomolyákba (Klumpen) felosztatik, ezek száraz szobában padokra rakatnak, s ott hagyatnak mindaddig, mig tökéletesen kiszáradtak; a kiszáradt tészta porrá morzsoltatik, s ez a por ismét száraz szobába padokra rakatik, mellynek hév mérsékletét első nap 30o másik nap 52o harmad nap 70o fokra kell emelni R. szerint. Ezen kiszáritás után a port meg kell hűteni és szitán által leereszteni, azután sütő kemenczébe vinni, mellynek melege 120o–140o R-ig emeltessék, igy kisüttetvén kész a használatra. Hogy meggyőzettessünk, ha a készitési munkálat folyama jól ment-e véghez, a porból valami keveset tiszta vizhez vegyitünk, mellyben könnyen fel kell oldatnia a nélkül, hogy üledéket hagyjon.
Hogy a nyert mézgát gumó alakban állitsuk elő, melly szinére s általlátszóságára a természetes mézgához hasonló, azt a szabadalmazott feltaláló, miután a kemenczéből kivétetett s megszitáltatott, annyi vizzel vegyiti, a mennyi elégséges, hogy tésztává váljék, s e közben 1 rész salétromsavanyhoz 400 rész vizet tesz. A jól öszvekevert tésztát réz serpenyőkbe 3/4-edrész hüvelyknyi rétegekben teregeti el s 93o–120o R. mérsékletig befütött sütő kemenczékben megszáritja. Mihelyt megkeményedett, kiszedetik a kemenczéből szabad levegőre, s használatra készen van.
Ha ollyan lisztet vagy keményitő lisztet használunk, melly rosz készités miatt szürke szint vett fel, akkor 1/8-adrész sósavany helyett ugyan annyi kénsavanyt kell vennünk, ennek hatása által az idegen anyagok a jó lisztől eltávolittatnak; a többi bánásmód egyébiránt ugyan az marad.
–y.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem