A zay-ugróczi posztógyárról.

Teljes szövegű keresés

A zay-ugróczi posztógyárról.
Trencsin jul. 25-én. Gróf Zay Károly urnak zayugróczi posztógyára teljes működésben van. Gyártmányai mind belértékre mind külalakra nézve méltán vetélkedhetnek honunk, sőt az austriai monarchia többi gyárainak gyártmányaival 1032is, s aránylagos olcsóságukra nézve azokat jóval felülmulják, mi természetes, mert szerkesztője angol, gépei, valamint munkásai is Europa leghiresebb gyáraiból származók, s olly gyapju dolgoztatik fel általuk, melly az előtt nagy részint Angliába szállittatott. Ezek igazságáról, vagy is a kelmék minőségéről és jutányosságáról, a Zay-Ugróczon, Trencsinben, Nagy-Szombatban, Bucsányban levő állandó raktárakban, valamint jelenleg Pesten az iparműkiállitásban, s nem különben a jövő szentistváni és a többi pesti vásárokon is, mellyeken a zay-ugróczi gyártmányok nagyobb mennyiségben fognak árultatni, mindenki meggyőződhetik. A megrendelések átalában az érintett helyeken, de különösen Zay-Ugróczon a gyár igazgatóságánál, s Bucsányban a gyár-tulajdonosnál fogadtatnak el. El nem hallgathatjuk, hogy az emlitett posztó-gyár készitményei mindenütt nagy tetszést nyervén, zay-ugróczi firma alatt nem csak alattomban, hanem nyilván is rosz minőségü posztó árultatik, mi a szomszédságban levő trencsini fördőben ismételve történt, az ott lévő izraelita boltosok néhány távolabbróli vendégeknek, különösen nyitraiaknak silány kelméket zay-ugrócziak gyanánt árulván, – minek következménye, hogy a vevők, kik feleslegesnek tartották kinyomozni, el voltak e azon kelmék látva az ismert bélyegekkel, vagy ezek meg nem hamisitattak-e, azokkal alig leendenek megelégedve, holott az igazi zay-ugróczi gyártmányok minden igényeiknek teljesen megfelelnének. Ezen hamisitásban legjobban kitünteti magát egy bizonyos F. nevü trencsini izraelita boltos. Ugyan derekasan nyilatkoztatják ki hálájukot m. gróf Zay Károlynak mellettöki lelkes felszólalásaiért, különösen a trencsini zsidók.* Bizton várjuk a fördői t. biztosság ismeretes tevékenysége és igazságszeretetétől, hogy ezen ocsmány csalásoknak véget fog vetni.
Gondoljuk, hogy tisztelt ügybarátink e csempészkedés alapokát nem a zsidóságnak, hanem, miről itt Pesten is vala már elég tapasztalásunk, a kereskedés magasabb érdekeit fel nem fogó nyerészkedési szellemnek tulajdonitják. Mi ez utálatos csempészkedést, mint honi iparunk hátra toló ellenségét nem osztálynak hanem egyenesen az aljas, honfiatlan érdekeknek tulajdonitjuk, és kivánjuk, legyen bennünk elég erő az ellentörekvésre, és ezeket nemcsak megtorlani, hanem el háritani is sikerülend. Szerk.
1033Rebesgetik, miként egynehány külföldi gyárnok, hogy a zayugróczi posztógyárt, mellynek versenyétől fél, rosz hirbe hozza, silány posztót és más kelméket utánzott zay-ugróczi bélyeg alatt drága pénzen szerteszét árul.
Több Trencsiniek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem