A Rothschild-ház.

Teljes szövegű keresés

A Rothschild-ház.
Körültekintő vállalkozási szellem, emberek és dolgok viszonyai alapos ismerete, szintugy idő és körülmények szerencsés használata, éles elme, pontosság és különösen szoros igazságosság és megelégedés által mellőzve a mérhetlen vállalatokbóli nyereményt, a Rotschild-család csekély kezdetből a gazdagság főpontjára emelkedve, az egész földkerekségén elterjedt nevet vivott ki, s a világeseményekre olly nagy befolyást nyert, minőt ezelőtt egy magános sem; – s mind ezt ezernyi másoknak is tárva álló utakon. Mi lehet érdekesebb, mint ezeket követve közelebbit tapasztalhatni e colossalis ház megalapulása, lassankénti felvirágzása s politikai és kereskedelmi fontossága felől, – mellynek öszves vagyona – hiteles adat nyomán – már több év előtt 140 millió frank óriási öszveg vala, mig határtalan hitelénél fogva 300 millióról is rendelkezhetnék.
A törzsök apa és alapitó:
Rothschild Anselm Mayer, atyja az öt testvérnek 1743-ban Majna-Frankfurt zsidó utczájában született. Szülői közönséges üzérkedő zsidók voltak, – de istenfélő emberek, kik fioknak jó nevelést adni, minthogy már ideje korán különös tehetségek nyomait vették benne észre, mindent elkövettek. Szülőit 11 éves korában elveszté, s minthogy vagyont nem örökölt, valamelly mesterség elsajátitása, s bizonyos tanszakra határoztatott. Szorgalmasan üzte erre kivántató tanulmányait a fürthi iskolában. Itt még nem gondolt az osztalékokra (dividenda) és sorsjegyekre, – nem vágyott a később olly nagy tömegben részébe jutott földire – hanem csupán a mennyeire, s a fogékony gyermek keblének más vágya nem vala, mint violaszinü öltönyben pappá lenni. Midőn e terve megsemmisült, s egy kis kereskedés állitása végett szülő városába visszatért, a gazdag és előkelő emberek pénzgyüjteményhezi izlésök szerint különösen a régi pénzek ismeretével foglalkozott, melly tárgyban tekintélyszerü ismereteket szerzett. Ingyen nem egy könnyen tanulhatni valamit az életben, s egykor minden csakugyan alkalmazható. A fiatal Rothschildre nézve a tetszőleg olly távoli persa és byzanti pénzek ismerete, tekintélyes öszveköttetések szerzésének eszköze – s nem keveset hajtó kereset-ág volt.
Minthogy az irodai tanulmányokat is gyakorolta, több felől ajánlottak szolgálati bizományokat, mig egy hannoverai meghivásnak engedett, hol egy gazdag váltóháznál több éven keresztül nagy gondossággal volt ügykezelő. E mellett a régiség tanulását, s a hires Winkelmann müvei olvasását folytatá, mindazáltal mint minden saját erejét érző fiatal, saját tüzhely után vágyott.
Szorgalom s takarékosság által gyüjtött csekély vagyonával szülővárosába visszatérve kereskedést nyitott, s megházasodott. Rövid időn megszerezte magának ismeretei, pontossága s gondolkozás módjának próbált becsületessége által tekintélyes házaknak mindig nagyobb hitelét és határtalan bizalmát. Nevezetes bizományokban részesülve, vagyoni állása ezáltal mindig nevekedett – haszonérdekének eszélyes 1034felfogása által. Hatáskörének tekintélyes tágulása jutott részébe, midőn a landgróf, később haszsziai választó fejedelem Wilhelm – ki a régi pénzek iránti szeretetben osztozott Rothschilddel, s tőle többször vásárlott – őtet gyakrabban látta s régiségben jártassága mellett ügyeire tartozóit is ismerni, s becsületességét tisztelni tanulta.
Most a landgróf vele nem csupán a régi bronzról beszélt, hanem majd az uj ezüstről is, s több csekély pénzügyben bizta meg, hol magát minden időben bizalmat érdemlő s használható ügyembernek mutatta. Ezt a fejedelem 1801-ben azzal dijazta, hogy az udvari ügyvivőséget rábizta. Ez öszveköttetés azóta szakadatlan maradt, s a több fejedelmekre nézve kezesség volt szükség esetében a mind inkább emelkedő és virágzó frankfurti házhoz folyamodni. 18021804 a dániai udvarnak, háza által kötött status-kölcsöne 10 millió forint vala. Rothschildnek a választó fejedelmi magános vagyon megtartásában Napoleon alatt szerzett érdeme eléggé ismeretes. Midőn a választó fejedelemnek 1806-ban a francziák közeledésével országából futni kelle és csupán nehány a szaladás perczében begyüjtött öszveg arany birtokában volt – nagy magán-vagyona, majd Napoleon zsákmánya leendett. De Rothschild annak nagy részét bátorság, eszélyesség által, noha nem saját veszélye nélkül megmenté, s lelkisméretesen átadta.
Köztekintélye mindinkább erősbült, s Dalberg alatt annak bizonyságait is láttatá, ki a választó collegium tagjává tette, melly kitüntetéssel a fejedelem azon számos gyámolitást akarta különösen megjutalmazni, mellyben Rothschild a szükség idején polgártársait részelteté. Akkor az izraelitáknak polgári és politikai joguk teljes élvezete adatott; de ez a visszahatás után viszont elvétetvén – Rothschild idősb fia csak 1836ban következett közegyezés után vétetett fel a frankfurti casino-egyletbe.
De Mayer Anselm a türelmetlenség ezen visszatérését nem érte meg, Polgártársaitól becsültetve halt meg 1812en, miután 10 gyermekét megáldá, s különösen öt fiának az állandóul együttartás parancsát szivére kötötte.
Lelkismeretesebben s jutalmazóbban soha egy atyai akarat sem hajtatott végre. Sajátságos jellemvonás e család mindenik tagjában, hogy életük minden fontos eseményénél s minden ügy megitélésénél mintegy az atya árnyával tanácskoznak, s bölcs értelem s tapasztalás által megért tanitásaira gyakran szó szerint emlékezve, nevét tisztelet nélkül soha sem emlitik.
Rothschild halálát átalánosan gyászolták, mert patriarchai önhaszonkeresés nélkül szórta mindenfelé jótéteményeit.
Csak Mayer Anselm, eddigelő közös kelmekereskedést üző fiának volt hátra hagyva, kivinni, mit atyjok előkészitett. A kézen található pénzeszközök teméntelensége mellett, még ennél becsesebb két dolog t. i. hitel és conjuncturák birtokában is voltak. 1813-ban fejlődtek ki azon politikai viszonyok, mellyek a Rothschild-házat nagyszerü pénz- és hitelműtételek szakadatlan, folyása által azon polczra állitották, mellyet Europa kereskedelmi és pénz ügyében jelenleg elfoglal. Ugyan is a Napoleon buktával előállott, s egy valódi rendszerré alakult kölcsönök nyománi vállalatokban a Rothschild-ház mindig előállott. Minthogy nehéz, sőt lehetetlen is e ház műtételeit nyomról nyomra kisérni; légyen elég megjegyezni, hogy 15 év 1035alatt e ház által több europai hatalmasság számadására – részint kezesség fejében – több mint két milliárd és 400 millió frank negotiáltatott. 1 milliárd Anglia, 240 millió Austria, 200 Poroszország, 400 Frankhon, 250 Nápoly, 160 Oroszország, 60 Brazilia, 40 pedig több csekélyebb német udvar számára; – ide nem számitva a Rothschildékra több udvartól bizott, s a fennebbi öszveget jóval meghaladó – nem csekély nyereségü pénzügyi mütételt.
Előállván Németországban a statuspapirosok használatának és nagyra terjedésének időpontja, Austria a Rothschild-testvéreket pénzérdekei kezelésében nem sokára felvette, s noha Párizsban és Londonban gazdag tőkepénzesek nagyszerü hozzájárulása állott elő, mindazáltal a testvérek egy győzhetetlen phalanxot képezve, mindenben elsők voltak, és egy ügyben sem maradtak haszon nélkül.
A testvérek több a különböző hatalmasságoktól nyert rendjeleiken kivül 1813-ban mind az öten porosz titkos kereskedelmi, 1815-ben kurhaszsziai financz, s a mostani választó fejedelem által titkos financz-tanácsnokoknak neveztettek. Austria 1815-ben nemes levelet ajándékozva, bárói rangra emelte. Ezen kivül több birodalmakban kitünő hivatali álláspontban részesültek.
18241826 év, melly sok tekintélyes házat tönkre tett, a Rothschildekét legkevésbé sem ingatta meg.
Lássunk most egyenkénti vázlatokat a testvérek különkülön élet- és jellemrajzából.
A legidősb testvér Anselm született jun. 12-én 1773-ban, feje a törzsökháznak, Frankfurtban lakik, hol az atya kivánsága szerint is szokták a testvérek vállalataikat tárgyalni. Ő büszkeségét egy majdnem polgárias jólétben találja fel, melly a diplomatiával nem kaczérkodik.
A második testvér Salamon, született septemb. 9. 1774-ben, 1816 óta részint Bécsben, részint Berlinben élt, de valódi lakhelye Bécs. Ő a szegények atyja, a szép és hasznos elősegitője s ‘pártolójául tartható. A harmadik testvért utoljára hagyva – bemutatjuk a negyediket Károlyt, ki született 1788-ban april. 24-kén, és lakik 1821 óta Nápolyban. Hozzá leginkább lehet járulni, mert bár milly vigyázó és olasz modorban álarczozott is ügykezeléseiben, – azon szivjósága mégis áttör. A testvérek ötödike, mint legfiatalabb Jakab, született 1792-ben május 5-kén, Párisban lakik, finom modora, alkalmazása s emberismerete mindenütt tudva van. Dicséretes, bőkezüsége miatt.
Most emlitjük a harmadik testvért Náthánt, ki született september 16-kán 1777-ben és 1836-ban megholt. Ő 1798 óta Londonban lakott. Kitünő a vállalatokban éles elméje, mély belátása és biztos tapintata. E tulajdonok és fontos szolgálatai által megnyeré a legelső statusférfiak bizalmát. Herczeg Pückler-Muskau egy a szó teljes értelmébeni genialis férfinak festi.
Midőn 58 éves korában meghalálozott, már csak a halálátóli félelem sem volt a londoni börzére hatástalan. Hagyományát 53 millió biztos vagyonra becsülik, gyermekei pedig 7-en maradtak.
Megjegyzendő, hogy a Rotschildek nem szoritkoznak csupán bankügyekre. A testvérek anyja még él és ez egy felettök őrködő védangyal, de egy csaknem láthatatlan lélek, mert még mindig a frankfurti zsidó utczában lakik igénytelenül – és népe kevésbé fényes sorsától nem képes megválni. Legfőbb öröme fiaiban. Gyönyörűsége az adakozásban. Minden
1036péntek délután seregesen állnak előtte a szegények és ügyefogyottak. És a tisztes agg nő ritka nyájassággal és részvéttel osztogatja el, mivel isten megáldotta.
Beküldetett.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem