Fővárosi hirnök.

Teljes szövegű keresés

Fővárosi hirnök.
Az Iparmükiállitás mellett folytonosak az intézkedések, alapos remény táplál, hogy nagyszerüségében minden várakozást feljül halad. A beküldemények naponkint szaporodnak, az illetők részvéte ellen még eddig nem panaszkodhatni. Csak azt csudáljuk, hogyan lehet, hogy ezen csekély anyagi erővel biró egyesület illy roppant költségekkel járó intézkedést tenni képes! – Hiába, jó akaratot és tetterőt isten is segit!
A legujabbi hivatalos összeirás szerint van Pesten világtalan 21, siketnéma 24. Minthogy ezen öszveirás a m. k. helytartó tanács rendeletéből történt, gyanitható, hogy e dologban kormányilag fog intézkedés tétetni. Ohajtandó, hogy a jövő országgyülés is kiterjessze figyelmét az illy jótékony intézetekre, mert nálunk magánosoktól állitott közintézeteken csak ritkán van isten áldása.
F. hó 16-kán éjjel mintegy öt hónapos gyermeket a Thereziavárosban rongyokba burkolva egy pinczébe vetettek, hol az halva találtatott. Ezen eset ujra tanusitja a lelenczház szükségét; de ezt is csak országos intézkedéshozhatja létre, mert nálunk nincs még meg az az önmegtagadás, önzéstelnség, hogy a gazdag megtakargatott ezreit az emberiség oltárára vinné áldozatul. Egyesek ezt csak máshol teszik mit, hogy a többit elhallgassuk a bibliai társaság is bizonyit.
Dunaparti s vasuti mozgalom. Folyó hó 1117 jött a gőzösökkel felülről 1713 személy, alólrul 842, ment fölfelé 1507, lefelé 761. – A pesti részen ment lefelé 43 üres hajó, vegyes czikkel 4; a budai részen gabonával, fával s egyéb élelmi szerekkel fölfelé ment 41. – E. hó 1617 ment a vonaton Pestről Váczig 709 ember, jött vissza 542. Különben az élénkség igen nagy, vasárnapokon pedig rendkivülinek mondhatni. Kinek dolga nincs s mulatni akar menni, ki munka után egy kis mulatságot s elszóródást akar magának szerezni s fris levegőt szivni, annak jól esik most azt az utat egy pár óra alatt megtenni, mire ezelőtt egy nap kivántatott.
A dologházban van jelenleg 272 fegyencz, kik közül betegség miatt 10 kórházban fekszik. – Csavargót f. h. 1117 visszautasitottak hazájába 81-et, munkára szoritottak 27 férfit, és 23 nőt.
Mészárszék-ügy.Pestvármegye julius 23-án tartott rendkivüli közgyülésében marhahust 15 v. krra szállitotta s a szokott arányban vidékein két vagy egy krajczárral olcsóbbra. – A szegény ember méltán panaszkodik, hogy drága, ki pedig a körülményeket ismeri, és elfogulva nincs, tudja hogy olcsóbb lehetne.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem