Ártanak-e a gépek a munkás-osztálynak.

Teljes szövegű keresés

Ártanak-e a gépek a munkás-osztálynak.
Meg van nyitva magyar középponti vasutunkon, Pesttől Váczig a közlekedés. Képzeljük, a sok fuvaros, ki eddig Pest és Vácz között ide oda szállitással kereste kenyerét, hogyan panaszolt, hogyan átkozódott az ellen, ki föl is találta a vasutat! Már magunk is hallottunk szegény paraszt embertől olly fohászt, melly a legczifrább katona imádsággal is fölért, mivelhogy azt hivé, miképen már ezután fuvarral nem lehet a portiót leróni! S illy nézetek a társaság magasabb rétegeiben sem hiányoznak. Mennyiszer nem hallani tanult emberektől például a dunagőzhajózási ügyet is vádoltatni, miképen a Duna hosszu mentében mi tömérdek ezerek keresetét, élhetését rontotta ez meg? De leggyakoribbak az illy panaszok az iparmezején, hol mint tudva van, a gépek nagy részint a végből gondoltatnak ki és használtatnak, hogy általok minél több emberkéz és napszám megkiméltessék. E részben minden jámbor emberbarát kész, dühös és irtó gépellenséggé fajulni. Hiedelme szerint, mind az, kinek munkáját gép pótolja, megfosztatott minden munkától, által van adva az éhenhalásnak.
Ezért van a gépeknek annyi ellenségök.
De méltatlanul!
Mi legalább az ide kiirt czikkecskéből meggyőződünk
arról, hogy méltatlanul.
„Egészen alaptalan föltevés, hogy mihelyt valamelly gép alkalmaztatik több ember erejének pótlása végett, azonnal a megyében, a helységben, vagy csak a vállalatban magában is kevesebb emberre volna szükség. Épen ellenkezője történik ennek mindig és mindenütt. Be lehetne bizonyitani példákkal. Mert a példák világosan tanusitják, mikint a munkások száma a megyében, a helységekben s gyárakban mindig egyenes arányban áll a hatalmas gépekhez, miket alkalmaznak. Mindazonáltal mi inkább szeretjük megmagyarázni, hogy miért van ez igy, s miért nem lehet máskép. Akármelly gép sem csinál egyebet, mint részeket, részletes munkát. Egy sem készit el tökélyesen semmi czikkelyt. Tehát ki nem látja, hogy ha gép által a fonásnál, szövésnél, vagy nyomtatásnál husz munkas erejével több vitetik véghez, ekkor miszerint e munkaszaporitásnak haszna is legyen, a gyártásnak minden egyéb osztályaiban azonnal megszaporitassanak a munkások? Ki nem tudja, mikint mindenek előtt, a productio mennyisége nem valamelly meghatározott öszveg, hanem olly szám, melly egyenes arányban növekszik a kiállitás árának csökkenéséhez képest. – Kétszerezzük meg a kiállitás költségeit, felényire megkevesbitettük a munkások számát; de csökkentsük felére ama kiállitási kiadásokat, alig tudhatjuk a munkások számának azon többjét, melly szükséges leszen stb.
Ezt mi jó s megálló okoskodásnak tartjuk. – De valjon a földi, ki a vasutak föltalálóját oda kivánta, hol a bors terem, valjon meg fog e győződni ez okoskodás alaposságáról? – Egyelőre alig ha. Ő inkább példát követelt volna 998mint bölcselkedést. De mi reméljük, hogy őt példa is fogja meggyőzni. Mert ő maga lesz példa. Ha ő eddig a vasut vonalán fuvarozott szegényül; ezután élénkebben, folyvástabb s talán jobban fizetve fog fuvarozni a vasut vonalához. A forgalomnak egy ujabb közlekedése, számosabb még ujabb vonalakat teremt, s annál bizonyosabb, minél hathatósabb, melly a lökést adá.
Mesterffy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem