Egyesületi mozgalmak.

Teljes szövegű keresés

0928Egyesületi mozgalmak.
Második felszólitás a magyar orvosok és természetvizsgálók Kassán és Eperjesen tartandó VII. nagy gyülése érdekében. F. é. majus hó 9-kén tett első felszólitásunk következtében van szerencsénk a két testvérhoni orvosokat s természetvizsgálókat ezen VII. nagy gyülésre ujra figyelmeztetni. – A két városnak s illető megyének minden tekintetben nevezetes környéke az első felszólitásunkban kiemelt fénypontjain kivül is természettudományilag olly gazdag, hogy számos természettan kedvelők megjelenését méltán igényelhetjük.
A gyülés aug. h. 6. 7. és 8-kán Kassán a tagok szokott beirásával kezdődik.
Az aug. 9-kére kitűzött megnyitó ülés szakokra feloszva, aug. 10-kén szaküléseket tartand.
Aug. 11-kén kirándulás Arany-Idkára az aranyfoncsolozás megszemlélésére, s onnét Rudnoknak, délre a hires jászói apáturságba, estve Szepsinek vissza Kassára.
12-kén a szakülések s rövid ebéd után második kirándulás a két megye határán lévő ranki fördőbe.
13-kán a társulat e napot a világhirü vörösvágási opálbányákban töltendi, éjszakára Eperjesre menend. 14-kén a munkálatok a közülésben és szakülésekben folytattatnak.
15-kén szakülések s délután harmadik kirándulás a várossal határos sóvári sóbányákba.
16-kán közülés s délután negyedik kirándulás a czemétei és magyar islai fördőkbe.
17-kén berekesztő közülés, mellyből választmányok küldetnek ki a bártfai, s lipóczi fördökbe és az ó-ruzsini barlangba, melly kirándulásokról a választmányok jelentéseiket a VIII. nagy-gyülésnek 1847ik évben adandják be.
Mind ezeknek előterjesztéséből látható, hogy a nyolcz napra kiterjesztett gyülés ideje a teendők különféleségéhez és sokaságaihoz képest inkább elégtelen mint felesleges.
A társulat iránt évről évre növekedő részvét, különösen pedig e nagy gyülés teendőinek érdekessége minél több tagoknak, kik tapasztalásaik eredményeit előadni kivánnák, történendő megjelenését valószinüvé tevén, a kellő rend fentartása végett mind azon t. cz urak, kik ismereteikkel e nagy gyülést gazdagitani kivánják, illőleg megkerestetnek, miszerint szándékukat a beirásnál nyilvánitván, az előadás utáni értekezéseiket tisztán leirva a titoknokoknak átadni sziveskedjenek, hogy azok a társulat évkönyveibe kinyomathassanak.
Örömmel jelentjük egyszersmind, hogy a vendégek illő fogadására mind a két sz. kir. városban minden előkészületek megtétetvék, minek következtében a résztvenni kivánó t. cz. urak megjelenési szándékukat bérmentes levélben két héttel elébb a titoknokok egyikével közölni siessenek, megjegyezvén egyszersmind azt is, valljon mind a két vagy csak az egyik városban megjelenni akarnak-e.
Az utaztatás könnyitésére a fővonalon Pestről Kassáig előfogatok iránt minden állomáson rendelések tétettek, figyelmeztetjük egyszersmind vendégeinket a királyi s a Pest eperjesi gyorskocsizási intézetre, az első mindennap egy, a 929másik két hat személyre való kocsit küldvén Pestről Kassára aug. 5-kétől fogva. Kelt Eperjesen, jun. 1-jén 1846.
Pulszky Ferencz, mint alelnök.
Strosy József, mint titoknok.
Az állatkinzás elleni egyesület f. h. 11-én d. e. 10 órakor a m. kir. természettudományi társulat szállásán (papnövendék tér) gyülést tartand, mellyre minden ügybarát tisztelettel hivatalos. – Elnöki meghagyásból Wargha István az egyesület ideigl. jegyzője.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem