Magyar iparosok jelesebb eszközlései.

Teljes szövegű keresés

Magyar iparosok jelesebb eszközlései.
Iparüzőink maradandó emlékeül, s ajánlásaul mostanra is, megnyitjuk ezennel e rovatunkat. A szerint, mint akár saját tudomásunk után, akár a Hetilap szerkesztőségéhez különösen intézendő hiteles tudósitásokból, akár végre egyéb hirlapjaink közleményeiből értesülve leszünk egyik vagy másik iparosnak jelesebb, dicséretet érdemlőbb művéről: a szerint kedves tartozásunk leend, eszközlését olvasó közönségünkkel tudatni. Rajta leszünk, nem hagyni érintetlenűl semmi valódi érdemet, nem mulasztani el a derakak közfigyelembe ajánlását.
Természetes azonban, hogy sorozás, elsőbbségi osztályozás e rovatnak föladata nem lehet, nem is leszen. Ezután is csak azt teendjük, mit a Hetilapmajd a Fővárosi hirnökben, majd egyes czikkelyekben tőn; csak hogy ezután az e részbeli közlemények egy bizonyos, saját rovatban fognak megjelenni.
Ezuttal a Pannoniából kijegyezzük:
Sprinzl, ácsmester Pozsonyban, most végezte be a Mihálytorony ujból épitését; továbbá az ottani szinház padlatát is mesterileg készitette meg.
Tiefenbrunner György üveges, szinte Pozsonyban, példás szorgalommal s csinos kiállitással látta el az ujonnan épült takarék-intézeti palota üveg-munkáit. Az üvegfedeles folyosók, valamint a többi, tőle került munkák sem 758hagytak föl semmi kivánni valót. – Szabad legyen őt ezennel az augustusi iparműkiállitásra meghinunk.
A győri Vaterlandból pedig:
Szerencsi orgonász Győrött most készitette el az abdai egyház orgonáját, mellyet nála a győri káptalan rendelt meg. A mesternek ez első műve remeknek mondatik, s ára tekintetében olcsónak. Szava igen hangzatos és velős. Mint hirlik a tisztelt káptalan ismét két orgonát rendelt meg nála. – Lesz e szerencsénk a pesti iparmükiállitáson a derék ifju mestertől valamit láthatni? –
A Hermaneczi papirgyár nagy terjedelemnek megy elébe. A hires guntramsdorfi papirgyárat, melly elegendő vizerő hiánya miatt megszünni kényszerült, megvette. Minden gépei s egyéb eszközei Magyarországra hozatnak Hermaneczre; miáltal ez háromszorozni lesz képes ügyzeményeit; vizereje van elég 20–24 lábnyi eséssel; pénze is van, mióta most részvények kibocsátása által e részben is terjeszkedett; 1000 pftos részvényeiből már 200 alá van irva.
A győri Hoffmann és Leuschner-féle posztógyárnak készitményei dicsértetnek; eladásukat Hufner, Perlaky és társuk kereskedő vette által.
Selmeczi Baumann hurjai a Pannoniában igen dicsértenek. Mondatik róluk, mikint tartósságra nézve az olasz húrokkal egyenlők, a hang tisztaságát illetőleg elébbvalók; s igy remélhetőleg ki fogják hazánkból szoritani az olaszországiakat. – Örömmel jegyeztük ide ez itéletet, s hisszük minden hazafi osztozandik örömünkben.
Uj kőszén telepek hazánkban. Irják, hogy Trencsinben, Hricsón és Podhrnagy (talán Podhorány)-ban, h. Eszterházy-féle jószágokban igen jó és kemény kőszenet találtak föl. Telepje a Vág vize fölött 60–70 öllel magasan fekszik, s remény van hozzá, hogy minél alább megy, annál jobb és jelesebb leszen.
Örsy.
Nyilvános köszönet és ajánlkozás*. Alólirott kötelességemnek tartom méltóságos gr. Teleky János urnak alázatos köszönetet mondani azon elismerésért, mellyet az erdélyi s több magyar lapok által is cséplő gépemről és annak czélszerü használatáról közzé tett. S egyszersmind bátorkodom szinte ugy magyar- mint erdélyországi t. cz. megbizóimnak eddig pártolásukért hálámat nyilvánitani, és őket az általam jelenleg is javitott és czélszerüen szerkezett minden várakozásnak teljesen megfelelő cséplő gépeimre ujból is figyelmessekké tenni. És miután gépgyáramat a naponkint számosbuló megrendelések következtében megnagyobbitottam, még e nyár folytában elklészitendő néhány cséplő gép iránti megbizást elvállalhatok. Nem tartom feleslegesnek egyszersmind megemliteni, hogy az én készitettem cséplőgép annyival inkább megfelel a várakozásnak, mert annak vas részei mind nyujtott vasból vannak, s a netalán szükséges javitást rajta akármelly kovács is meg teheti. Ha valaki kivánja, hogy két erős vagy három gyengébb lóval egyszerre ét cséplő gép hajtassék, vagy tetszés szerint az egyik szecskát vágjon vagy daráljon, illy gépet nálam jelenleg 759felállitva láthatni. Egyébiránt más a gazdaságnál szükséges gépek is u. m. tisztitó rosták, kukoricza és mindennemü gabona daráló stb., mellyek még semmi más erőmüvész által sem készíttettek. Pesten, maj. 30. 1846.
Ez ajánlkozást magunk csekély szavával is örömest gyámoljuk, mert meg vagyunk győződve, hogy az ajánlkozó jeles erőművész készitményei a legkielégitőbb tanuságot teszik avatottságáról. Szerk.
Szijj Sámuel,
erőművész ország-ut saját házában
561. sz. a n. museum irányában.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem