A pesti tüzifa kereskedők

Teljes szövegű keresés

A pesti tüzifa kereskedők
felsőbb helyre folyamodtak, nem az iránt mit némelly magyar lapok s utána már a németek is hiresztelnek, hogy a fát nem törvényes öllel mérniök legyen szabad – mert hiszen, hogy illyet józan ember nem is tehet, mondani sem szükséges: – hanem folyamodtak azon a kereskedési szabadságot hervasztó, és a kereskedési számvetést megzavaró zaklatás ellen, mellynél fogva a legváltozékonyabb önkényen alapuló bizonytalanságban hol 6é 2ĺ hol 6é 2 1/2ĺ hol pedig 6é 3ĺ az öl nagysága. Ezt a világon sehol sem türnék, vagy ha türnék, ott kereskedni nem lehetne. A pesti tüzifa kereskedők zaklatottabbjai (mert hiszen e privilegialis országban kivétel hol nincs?) csak csupán és egyedűl azért esedeznek folyamodásukban jobbágyi alázatosságal: hogy az öl mértéke állandó és bizonyos legyen. Legyen az 6é mint törvényes, legyen 7é, vagy 8é vagy a mint tetszik, csak bizonyos és állandó! hogy a kereskedő számvetésében tudja magát mihez tartani. De most hogyan van? midőn p. o. 6é 2ĺ-re van az öl határozva, s már a kereskedő e szerint 5000–8000 ölet felrakatott; egyszer csak jő fontos arczczal és léptekkel kezében öllel a komiszárius, s jelenti, hogy már most ez az öl járja t.i. 6é 3 és nézzük hát vajon igaz öllel van e az udvarban a fa rakva? És történik ujra rakatás nagy költséggegl és időveszteséggel. Ekkor a kereskedő a fa árát a szerint emeli, miszerint a mérték emeltetett, jaj de ez már nem szabad! mert ez a közönség irányában nyomasztó! pedig a királyi biztosság a közönség érdekét védi (És isten áldja érette!) Először tehát rá mondják a kereskedőre, hogy csalt a mértékben! aztán megkárositják hatóságilag! És kereskedjék aztán valaki nagy pénzzel!!*
Igaz, hogy e bizonytalanság, és változékonyság nem csak jogszerűtlen, de egész legio visszaélésre és zsarolásra is nyit utat, mellyekről már sok adat van kezeink között, s ha használandhatunk vele, nem rejtjük el. – Reményljük hatóságilag életbe lesz a törvényes öl léptetve, mellynek változni ugy sem szabad. Csak az egyet kérjük megjegyeztetni, hogy ha az e nembeli kereskedés illy zaklatásoknak lesz kitéve, a jövő tél nagyon sólyos lesz annak, kinek fadeputatuma nincsen. Szerk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem