Egyesületi mozgalmak.

Teljes szövegű keresés

Egyesületi mozgalmak.
A középponti vasut-társaság máj. 17-én közgyülést tartott. – Fölolvastatott a n. m. k. h. tanácsnak f. hónap 12-ről k. k. intézménye, mellyben a társaság utasitatik jövendőre gonddal lennie, nehogy olly szabálytalanságok, minők az utóbbi időkben közbejöttek, többé megtörténhessenek, – utasitatok továbbá az iránt, hogy a szabályok 32-ik szakasza, miszerint az igazgatóságnak Pozsonban kell székelnie, teljesitessék. – Ezután a mart. 8-án közgyülésileg kinevezett vizsgáló választmány tőn tudósitást. Nyomozásainak eredményeűl jelentetett: kétségtelen, mikint Ullmann Móricz ur mindig fáradatlan buzgalommal igyekvék a társasági vállalat érdekeit előmozditani, habár az itélete szerint választott eszközök nem feleltek is meg mindig a czélnak. Ez eszközöknek kevessé korlátolt megválasztásában volt főleg alapja a legsajnálatosabb félreértéseknek s némelly szállitók kicsapongásainak, kik nem átalottak a némi elnézéssel visszaélni, abból magoknak hasznot csinálni, s ezáltal becsmérléseknek tenni ki azon férfiu nevét, ki ez egyik legnagyszerűbb és fontosabb vállalatnak megalapitásában maradandó érdemet szerzett magának.
A Wurmb Kornél ellen előadott vádak jelesül a hamisitást illetőleg, roszakaratos magyarázatul tűntek föl, mik minden alap nélkül szükölködnek, s tisztátalan forrásból erednek.
Sem az igazgatóság testületileg, sem egyes tagjai nem vádoltathatnak, semmi szándokosan elkövetett figyelmetlenség vagy hanyaglásról a vállalat érdekei körül.
A mi a földmunkákat illeti, azok minden irányban jól, czélszerűleg dolgozvák s jó karban tartvák.
723A sin-munkák (Oberbau) a legjobb anyagszerből vétetvék. Az uti s egyéb üzleti eszközök a legjobb elvek nyomán szereztettek be.
Az épületek, hidak, a mennyiben szemléletből megitélhetők, jó anyagszerből készitvék, rajtok semmi lényeges hiányok észre nem vehetők, kivitelük tökélyesnek tekintendő.
A magas épitkezést illetőleg, ez nagy részint közel van befejeztetéséhöz, s a dimensiók elrendezésében igen nagy épületek állandóságához semmi aggodalom nem fér. Átalában az eddig eszközlöttek látlelete egészen kielégitő.
A pálya kiadásai talán mérséklettebbek lehettek volna: hanem öszvehasonlitva egyéb e nemü vállalatokkal, az épitkezés szokatlanul jutányos, s a mi eddig ritkán esett meg, a költségvetésen alul maradt.
A vizsgáló bizottmánynak (elnöke ifj. gr. Zichy Ferencz volt) ebbeli jelentései kielégitő tudomásul vétettek.
Megtörtént az igazgatósági hiányzó 10 tagnak megválasztása. A szavazás eredménye 67 szavazat mellett következő:
Ürményi Ferencz, ő exljanyert 65 szót.
Wurmb Kornélnyert 68 szót.
Stampfer, prof.nyert 49 szót.
Goldschmidt Móricz, a Rotschildház czimvezetőjenyert 46 szót.
Gr. Esterházy Károly, győri főispán ő exljanyert 43 szót.
Landauer Jszef, nkeresk.nyert 41 szót
Sprenger Pál, udv. épitésznyert 34 szót.
Ulmann Móricznyert 34 szót.
Hegedűs Zsigmondnyert 33 szót.
A szavazás eredménye fölolvastatván, Ullmann Móricz ur megköszönte ugyan a bizodalmat, de az igazgatóságba visszaléptetését el nem fogadá.
Erre ifj. gr. Zichy Ferencz inditványba tevé, hogy Ullmann urnak a vállalat megalapitása körüli érdemei tisztelő emlékezetben tartassanak meg, – a részvény-levelekbe e szavak: „alapitva Ullmann Móricz által” beiktattassanak, s neki a közgyülés egyhangu köszönete egy külön oklevélben kifejeztessék. Ez inditvány, hozzá járulván Ürményi s Eszterházy ő exljaik is, közgyülés által közértelemmel elfogadtatott.
Ullmann ur helyébe igazgatósági tagul Jankó Mihály alispán ur választott, csaknem egyhangulag.
A 4-ik 10% befizetés elmulasztóinak, kik a lerovással egy két napig késtek, kivétel gyanánt, s mit sem ártva jogelvnek, a befizetés után-tétele megengedtetett.
Ezután Eszterházy ő exlja inditványozá, hogy ő fenségének, az ország nádorának félszázados ünnepe s a pálya egy részének megnyitása alkalmával kéressék meg fentisztelt ő cs. k. fő herczegsége: méltóztassék megengedni, hogy a pálya azután „István középponti vasutnak” neveztethessék. Az inditvány elfogadtatván, az igazgatóság utasitatott, hogy kebeléből egy küldöttséget bocsásson ő fönségéhez e kérelemmel.
724Ennyit a pálya igazgatóságának a Preszburger Zeitungban megjelent hivatalos közleményéből.
A Budapesti Hiradó azonban másokat is közöl, de miken a pártoskodásnak némi szine látszik, mert hogy valóban párt-ellentiség adja e közléseket, mi, kik a társaság belső viszonyait nem ismerjük, állitani sem tudjuk, sem akarjuk.
Mondja pedig a B. P. H. Beyse A. B. épitészi igazgatónak vádjai az igazgatóság s annak némelly tagjai, különösen pedig Ullmann M. és a vaspálya körül működött rokonai ellen igazságosaknak itéltettek. (Fölebb láttuk, mikint sem az igazgatóság, sem egyes tagjai szándékosan elkövetet hanyaglás és mulasztással nem vádoltathatnak). – Mondatik továbbá: Jasmagy ellenőr Farkas levéltárnok ellen az igazgatósági irományok elsikkasztása nem bizonyult be. (Erről az igazgatóság hiv. jelentésében semmi szó.) Mondatik még: Ullmann M. ur ugyan ismét megválasztatik igazgatónak pártja által, mivel azonban a többi tizenegy igazgató egyhangulag oda nyilatkozott, hogy visszalépnek, tehát önkint lemondott; a társaság azonban megigéré neki, hogy neve, mint a társulat alapitójáé, a részvényekben és könyvekben ezentul is megemlitetik. (A lemondás illy kényszerűsége az igazgatóság jelentéséből ki nem vehető, – azt az „igéretet” pedig, mint illy tarnsactionalis árt, nem igen hihetjük, hogy gr. Zichy inditványozta, Ürményi és Eszterházy ő exljuk pártolták volna). – Mondatik ezután: az igazgatóság és Beyse közt hováhamarább egyezkedés történendik, melly minden kellemetlenséget becsülettel s kielégitőleg el fog háritani. (Uj dolog, de mi őszintén fogunk örvendeni rajta, ha a kiegyenlitést mi előbb szerencsénk lehetend közleni.)
A becskereki takaréktár kicsiny kezdetből igen szépen és gyorsan gyarapodik. Már 92,000 pftra megy alaptőkéje. Áldást hint környékén, mert nemcsak székhelyére szoritkozik, mint testvéreinek legtöbbjei; hanem a szomszéd városokban is állit fiókházakat. Jelesül Verbászon, Ujbecsén, Zsombolyon és N. Sz. Miklóson is lehetséget nyitott a betételeknek. S igen czélszerüen. Mert kivált a szegényebb osztálynak kell, hogy utjába állitsuk e jótékony intézetinket. Addig, mig példaul a kecskeméti, kalocsai pataji stb. lakos behozhatja megtakaritott egy két garasát a pesti takaréktárba: addig bizony el is költheti, – el is unhatja a várakozást, el is vesztheti jó eltökélését. Azért a becskereki takaréktár fölötte jól cselekvé, hogy fiókházakat állitott. – Más, mit intézkedéseiben kiválólag helyeslünk az, hogy zálogokra is ad olcsó, csak 6% kölcsönöket. Bár többi testvérei is megkönnyitenék a kölcsönvétel föltételeit, és szaporitanák a biztositékok számait. Különben is, hol van hazánkban jobb hypotheka, mellynek a törvény is inkább kedvezne, mint a kézi zálogok? S nagy méltánylást érdemel ez intézet, hogy zálogokra is csak 6%-ért ad pénzt. Lám a kir. zálogházak 13%-nél többet vesznek; Erdélyben a szász nemzet is 10% veszen. – Legyen diszlése Becskerek takarékpénztárának, maradandó és gyümölcsöző!
X.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem