Lenfonó iskolák Morvában.

Teljes szövegű keresés

Lenfonó iskolák Morvában.
Minap megismertettük az irlandi törekvéseket a lenipar ügyében, – most szomszédink, a morvák foglalják le figyelmünket. – Itt is erősen utána vannak a lenfonás javitása és terjesztésének. Igy egyéb kormányi és magános intézkedések között, hg Lichtenstein Károlnak ullersdorfi jószágában egy uj lenfonó iskola állitatott fel. A szükséges hely az urasági kastélyban jelöltetett ki, – a szükséges pénzöszvegek, miken fonó eszközök és lenvetések, mikből szegény fonó tanitványok segitessenek, az oktató fizettessék, az uradalmi pénztárból rendeltettek ki. Miszerint pedig a jó fonás az egész uradalomban minél előbb szétterjedjen, annak mind a 13 helységéből értelmes egyének választattak, kik a fonást megtanulván, majd otthon magok tanitsák. Mindegyik közülük az iskolából kiléptével kap egy tökélyes fonó készületet, miket helységébe haza vigyen, s velök ingyen oktatást adjon. – A tanulás ideje alatt, e tanitványok, a lenen kivül, naponkint 8 p.krt nyernek, élelmisegedelmül. – Továbbá
Klein testvérek, Wiesenberg uradalomnak tulajdonosai, hasonlag megtevének minden szükséges intézkedéseket, hogy Wiesenbergben szinte fonó-iskola állitassék fel.
Ime, hogyan fejlesztetik és gyámolitatik ott kün a gazdaság és ipar!
Távol van tőlünk, hogy széttekintve hazánkban, neheztelve lássuk az e részbeni élettelenséget; – de nem lehet még is nem ohajtanunk, hogy bár ébrednénk már magunk is, és vagy a gazdasági egyesület osztályai, vagy, a mi még legjobb, mindegyik a maga körében, lenditenének valamit.
Örsy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem