Felszólitás

Teljes szövegű keresés

Felszólitás
a cs. kir. megerősitést nyert Erdélyi kölcsönös jégkármentő egyesület igazgatósága által.
Miután az Erdélyi kölcsönös jérkármentő-intézet fenállásának két első éveiben u. m. 1844 és 1845-ben minden jégverés által károsodott tagjait teljesen kárpótolta, és ezen kivül tartalék-tőkét is alakitott, s miután a felsőbbség kegyes engedelme hozzá járultával működéseinek körét e folyó éven kezdve minden cs. kir. tartományokra kiterjesztheti, az intézet igazgatósága bátorkodik illy kedvező körülmények közt, minden földbirtokosokat s mezei gazdákat ezen közhasznu, s már is virágzásba indult intézetnek a folyó évben pártolására is tisztelettel felszólitani.
Közhirré tett szabályaink, mellyek ügynökeintől ingyen nyerhetők, a résztvevőknek az intézetről teljes isméretet adhatnak; nem tartja azonban az igazgatóság ez uttal is feleslegesnek az intézet némelly, s a egyesület tagjait legközelebbről érdeklő rendszabályait megemliteni.
Az előre fizetett biztositási dijból fedezendők a lehető kárasodások, ha pedig ezek kevesebb kiadást igényelnének, mint a mennyit a befizetett díjak összege tészen, ennek fölöslege 5 évig bentartatik, hogy abból a rendkivüli kár fizetése pótoltassék. Az ötödik év végével, az első évi fölöslegből 60% a tagoknak vissza fizetteti, 40% pedig egy átalános tartalék-tőke alapitására forditatik; ha t. i. az évi dijak a lehetett károk fedezésire mindenkor elégségesek voltak. A 6-dik évben a 2-dik évi fölösleg és igy tovább évenkint mind az 5 első évi fölösleg vissza fizettetik a szabályok erre vonatkozó pontjai értelmében az azt igényelhető tagoknak.
Midőn továbbá az általános tartalék-tőke az intézet több jövő évein át kétszer akkorára nő, mint az évi dijak összege, akkor az évi fölöslegből ahhoz csak 20% csatoltatik, 80% pedig a tagoknak vissza adatik.
Ezen intézkedésből, mind a tagokra, mind az intézetre haszon hárámlik, az elsőknek, a szabályok értelmében nyerendő vissza forditás által, tetemesen könnyitetik az illető dijfizetése; az intézet pedig ezen visza-adás mellett is átalános tartalék-tőkére tévén szert, biztosabban hordozhatja tagjai lehető kárasodását.
A magokat biztositani kivánók könnyebbségére az ausztriai birodalom minden nevezetesebb városaiban ügynökségeket állitottunk, és állitandunk fel. Azon helyeken pedig, hol intézetünknek ügynökei még nincsenek, de megkivántatnának, felszólitjuk azon tisztelt urakat, kik közhasznu intézetek terjesztése iránt melegen éreznek, hogy a kezelést elvállalni, s intézetünkkel az iránt bővebben értekeződni sziveskedjenek.
A cs. kir. megerősitést nyert Erdélyi kölcsönös jégkármentő társaság kormányi üléséből. Kolozsvárt, mart. 22-kén 1846.
Id. Bethlen János, Kulisseky János,
elnök, igazgató.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem