Vegyes közlemények

Teljes szövegű keresés

Vegyes közlemények
Az eperfatenyésztés Tornában, a Jelenkor szerint, indulóban van; mert bizonyos mennyiségü mag a mult tavasszal elvettetvén, most a további nevelésre szükséges tér az uradalmak- és földbirtokosoktól kieszközöltetni rendeltetett. – Kissé messze van biz az, mig az eperfák levelein tenyésztett bogarak selyméből kelmét fogunk viselni. De azért még is örvendetes, hogy valahára kezdet történik. Bár kezdtük volna elébb. Szép somma pénzt arathatnánk utána. Ime.
A szerémi selyemipar a mult évben 529 mázsa s 48 font gubóért 31,598 fttal és 10 krral pengő pénzben ajándékozta meg az ottani adózó népet. Pedig a mult évi rosz időjárás miatt 5 mázsa és 40 fonttal kevesebb volt a termés, mint harmadéve, következőleg 3952 ft. 15 krral kevesebb volt a bevétel is. 159,604 darab eperfa táplálja a bogarakat, mik ennyi hasznot hajtanak.
Gabona-kiviteli tilalom Törökországból. A fényes porta arról tudosítá legujabban követségeit, hogy jónak látta, nehogy alattvalóinak rovására más országbeliekhez szállítassék a gabona, hogy ezek jól lakjanak, amazok pedig koplaljanak, Várnából, Rodostoból, és ennek környékéből December 25-kétől kezdve átalában mindennemű gabona-kivitelt szoros büntetés alatt eltiltani. Természetesen érvényeseknek hagyván meg a már előbb kötött kiviteli szerződéseket.
A telegraph Paris és Madrid között egészen új rendszerü terv szerint kell vala, hogy már a mult hónap végére elkészült légyen, mellynek segitségével e két város nem egész két órányi idő alatt egymásnak hirt mondhatna. E lenne állítólag minden eddig létező telegraphvonalak között a legfeltünőbb, s Francziaországnak, melly már minden nevesebb kikötőjétől a párisi admiral hivatalig illy vonallal bir, s minden az ország legszélső pontján előadódó eseményről Párisban egy óra mulva értesülhetni, diszére válandik.
96Gyáralapitó társaság. Az igazgatóság által ujabban következő ügynökök neveztettek ki: Lugoson: Piacsek Pál, – és Nyitrán: Siegler Mihály urak.
A gyáralapító társaság igazgatósága.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem