d) Décsey László középszolnoki kormánybiztosnak, a román felkelők lefoglalt jószágai ügyében:

Teljes szövegű keresés

d) Décsey László középszolnoki kormánybiztosnak, a román felkelők lefoglalt jószágai ügyében:
Décsey László, Közép-Szolnok és Kraszna kormánybiztosa Kossuth március 29-i utasítására válaszolva, április 21-i jelentésében intézkedést kért a Közép-Szolnok megyében lefoglalt 2385 juh és 16 ló iránt, melyeknek gazdái, mint írja, nem szászok, hanem szelistyei románok, akik szerinte éppoly hazaáruló módon viselkednek, mint a szászok. Kossuth a következőket válaszolta Décseynek:
Folyó év ápril 21-én 61. szám alatt felterjesztett jelentése folytán, – melly szerint a Közép-Szolnok megyében lefoglalt szász, és oláh juhok iránt intézkedést kér: – ezennel utasittatik Kormánybiztos Ur, hogy azok a feljelentett körülményeknél fogva kár nélkül tartatók nem lévén, árverés utján eladassanak, s a bejött pénz a pénzügyministeriumhoz tétessék által; – elváratván Kormánybiztos Ur pontosságától – hogy kitudja, és később előforduló e tárgybani kérdések tekintetéből feljegyezze, – kié voltak tulajdonképp azon juhok, miszerint ha tulajdonosaik között ártatlanok is találtatnának, az eladott juhok ára nekik visszatéritethessék.
Az OHB 1849: 6016. sz. ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel, Décsey említett jelentésével és mellékleteivel együtt. O. Lt. Igazságügymin. bünt. törvk. oszt. 1849:759. rakt. sz.
Décsey az árverést május 22-ére ki is tűzte, de közben a szelistyei románok igazolták, hogy az ellenök emelt vád alól felmentették őket s az állatok kiadását kérték. Décsey felfügesztette ekkor az árverést, jelentést tett az igazságügyminisztériumnak, mely azután május 5-én a közölt rendelet értelmében való eljárásra utasította.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem