92. Debrecen, 1849 április 29. Kossuth levele Görgeyhez: szerencsekivánatait fejezi ki az esztergomi és komáromi győzelmekért és …

Teljes szövegű keresés

92.
Debrecen, 1849 április 29.
Kossuth levele Görgeyhez: szerencsekivánatait fejezi ki az esztergomi és komáromi győzelmekért és kéri, hogy a zsákmányolt ágyúkból küldjön néhányat a Gyulafehérvárt ostromló sereghez.
Görgey április 25-i jelentésében közölte Kossuthtal, hogy az Ujházy-vadászok a Dunán átkelve megszállták Esztergomot, egy másik alakulat pedig a Garam és a Nyitra közét tisztította meg az ellenségtől és elfoglatla Verebélyt. Másnap pedig azt jelentette Görgey, hogy Komárom felmentése befejeződött, Damjanich és Klapka hadtestei átkeltek a Dunán, rohammal bevették az ellenséges sáncokat és nagy hadizsákmányt, valamint 600 foglyot ejtettek. Az ellenség visszavonult Győr irányába.* Kossuth levélben fejezte ki örömét az újabb sikerek fölött:
Görgey két jelentése 6324. sz. alatt van iktatva a kormányzósági iktatókönyvben, maguk a jelentések azonban hiányzanak. Szövegük – hihetőleg teljes terjedelmében – megjelent a Közlöny máj. 1-i számában. Görgey ápr. 27-i részletes jelentése a komáromi ütközetről OHB 1849: 6467. sz. alatt an, megjelent a Közlöny máj. 5-i számában. – Meg kell jegyezni, hogy az ápr. 26-i komáromi ütközet nem tekinthető győzelemnek, mivel a magyar sereg nem érte el stratégiai célját, az ellenséges sereg elvágását és megsemmisítését, viszont az ellenség a maga célját, a nyugat felé való elvonulást végrehajtotta.
Különös kedvességgel s nagy örömmel vettem én, s vette az országgyülés Tábornok Fővezér Ur ujabb győzedelmének hirét. – Köszönöm arról f. hó 25-én és 26-án küldött tudósitásait, mellyeket épen mai nap vettem, midőn a nagysallói fényes győzedelemért Te Deumot, s egyszersmind elesett honvédeinkért Requiemet tartottunk.
Az érintetvén fennebb emlitett tudósitásában, hogy Komáromnál a kivivott győzedelem alkalmával 6 huszonnégy fontos álgyu vétetett el az ellenségtől: minthogy Erdélyben Gyulafejérvár ostromlására nehéz álgyuk kivántatnak, illy caliberüekben pedig szükséget szenvedünk: fölkérem Tábornok Fővezér Urat, hogy ha Komáromban nélkülözhetők, azon lefoglalt 24 fontos álgyukból legalább hármat az érdeklett czélra mentül előbb ide utba indittatni sziveskedjék.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 6323.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem