a) Sántha György kormánybiztos Debrecenbe rendelése:

Teljes szövegű keresés

a) Sántha György kormánybiztos Debrecenbe rendelése:
Önnek felterjesztéséből s más kútfőkből tudomásomra jutott: hogy Ön, s ottani katonai parancsnok Csutak Kálmán őrnagy között surlódások vannak, sőt viszonyos vádak forognak fenn.*
Az előzményekre l. a 30/e. és 58/a. sz. aktákat 54. és 105. l.
Egyoldalu előadás alapján e most emlitett vádak s a surlódások okai felett itéletet mondani igazságos birónak nem lehetvén, Boczkó Dániel kormánybiztos urat utasitottam, hogy a vizsgálatot annak rendje szerint hajtsa végre s engem az eredményről további intézkedhetés végett tudósitson.
Azólta azonban egy vád emeltetett Ön ellen, mellyeknek felemlitése is elég ok Önnek ezennel meghagyom, hogy a jelen rendeletem vételével rögtön ide Debreczenbe siessen, magát igazolandó.
A vád, melly Ön ellen emeltetett, az:
Hogy Ön egyesektől pénzt zsarol s kegyeket, kedvezéseket osztogat igazságtalanul s a népet sanyargatja, mellynek sebeit gyógyitani kellene.*
Az ügy későbbi fejleményeiből kiderül, hogy Csutak Kálmán ezen a napon személyesen járt Kossuthnál s ő emelte a szóbanforgó vádakat Sántha ellen. Az ügynek adott új fordulatot, hogy Zaránd megye ápr. 22-i felterjesztésében viszont Csutak ellen emelt vádakat és Sántha mellett foglalt állást. (A további fejlemnéyekre l. Kossuth máj. 10-i intézkedéseit 147. sz. alatt 260. s köv. l.)
Én a vádat kérlelhetlen szigorusággal vizsgáltatandom meg.
Addig is azonban, amig a vizsgálat eredményéből az vagy igazolva, vagy megczáfolva lenne, – Ön egy perczig sem lehet körében azon népnek, amellynek irányában lelkesitőleg, buzgalommal s részrehajlatlan igazságszeretettel kelletik eljárni, hogy közre a rend és csend fentartassék – s a mellynek köréből Ön ellenében olly vád van emelve, mellynek megemlitése is izgató és ingerlő.
És azért, mint rendeltem, Ön tüstént ide sietend.
Rendelkeztem, hogy ügyének eldöntéseig kormánybiztosi állomása betöltve legyen.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével. O. Lt. OHB 1849: 6218.
Megjelent: Hazánk 1886. évf. V. köt. 148. s köv. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem