a) Csutak Kálmán őrnagynak, a közte és Sántha György zarándmegyei kormánybiztos közt felmerült súrlódásokról:

Teljes szövegű keresés

a) Csutak Kálmán őrnagynak, a közte és Sántha György zarándmegyei kormánybiztos közt felmerült súrlódásokról:
Csutak Kálmán őrnagy Brádról, április 15-én jelentést tett Kossuthnak a közte és Sántha kormánybiztos közt felmerült, mind élesebbé váló súrlódásokról, vádolta és javasolta, hogy mozdítsák el és helyette ifj. Ribiczey szolgabírót nevezzék ki kormánybiztosnak.*
Kossuth már ápr. 20-án Boczkó Dániel aradi kormánybiztost bízta meg az ügy megvizsgálásával. (Az előzményekre l. előbb, a 30/e. sz. aktát. 54. l.)
F. hó 19-kéről 197. szám alatt kelt felterjesztésében maga elismeri Őrnagy Ur, miként az Ön és zarándmegyei kormánybiztos közt gyakorta felmerülő surlódások nemcsak eredménykésleltetők, hanem általán zsibbasztó hatásnak. Szomoru, hogy efféle surlódásoknak olly megyében, melly nem a legjobb szellemü s azok közt, kiknek ezen szellem káros kitörései ellen egyetértőleg lenne szükség müködniök – kelle felmerülni.
Mik ezen surlódások valódi okai? Ki legyen a hibáztatható? Ezt az érdeklettek saját nyilatkozataiból megitélni akarni, nem férne össze az igazsággal. Éppen azért Boczkó Dániel kormánybiztos ur meg lőn bizva, hogy ez ügyet körülményes vizsgálat alá vegye; melly vizsgálat eredménye ki fogja mutatni, kit kelljen, Őrnagy Urat-e, vagy Sántha biztos urat, müködési körében továbbra is tényezőül meghagyni, kit viszont, mint feladatának meg nem felelőt, attól elmozditani.
Egyébiránt az álladalom roppant költségeinek közepette figyelmeztetik Őrnagy Ur, hogy futárt csak akkor használjon, midőn olly dolog merül fel, mellynek elintézése posta utján irandó levéllel nem volna eszközölhető.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel.
O. Lt. OHB 1849: 6057.
Mellette Csutak őrnagy ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem