c) Vizsgálat elrendelése az elfogott Bakonyi Sándor tábornok ügyében:

Teljes szövegű keresés

c) Vizsgálat elrendelése az elfogott Bakonyi Sándor tábornok ügyében:
Görgey április 15-én Deméndről jelentette Kossuthnak, hogy Debrecenbe küldi Bakonyi* tábornokot, »hogy magát a magyar kormány előtt eddigi kétes magaviselete iránt igazolván: vagy a közvélemény által gyanuba hozott jó hire neve hivatalosan helyreállittassék, ha t. i. ő ártatlan – vagy pedig kimondassék ő felette a kárhoztató itélet, ha csakugyan igaz, hogy ő mint magyar tábornok kötelességeinek megfelelni elmulasztott.« Kossuth azonnal elrendelte a vizsgálóbizottság megalakítását:
Bakonyi Sándor tábornok 1848 dec. elejéig a bácskai magyar sereg parancsnoka volt; dec. 9-én hathetes szabadságra ment (l. Kossuth a Honv. Bizottmány élén, I. rész 689. l.) és többet nem jelentkezett szolgálatra. Helyét decemberben a később nyílt árulóvá lett Eszterházy Sándor tábornok vette át.
1. Besze János képviselő urnak.
2. Irányi Dániel képviselő urnak.
Bakonyi Sándor fogoly tábornok ügyének megvizsgálására kirendelt vegyes bizottmányhoz két polgári egyén szükségeltetvén: ha képviselő ur ezen megbizást magára vállalni kész leend, azon esetben holnap reggeli 10 órakor a Hatvani utcza és Egyház tér szegletén levő Péczely házban, a bizottmány elnökének szállásán megjelenni sziveskedjék; maga elhatározásáróli előleges értesitését kormányzó elnök urral tüstént közölje.*
A felszólítást Stuller fogalmazta, ő írta alá a tisztázatot is.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 6052.
Mellette Irányi aznap kelt, indokolás nélküli válasza Kossuthhoz, hogy a megbízást nem válalja el. Kossuth azonnal újból íratott Irányinak:
Kormányzó elnök kedvetlenül vette önnek azon értesitését, miszerint B. Bakonyi fogoly tábornok ügyében vizsgáló bizottmánybani részvétet magától, – anélkül, hogy legkevésbé is indokolta volna – egyszerüen elutasitotta.
Ugyanazért ismételten felszólitja Önt az iránt, hogy a kijelölt helyen és időben – nehogy a kirendelt bizottmány Önnek meg nem jelenése miatt müködésében gátolva legyen – megjelenni – vagy meg nem jelenhetésének indokait előterjeszteni sziveskedjék.*
Az ügy tárgytalanná vált azáltal, hog Kossuth Irányit két nap múlva pesti kormánybiztossá nevezte ki. (L. később, 61. sz. alatt, 108. l. – A Bakonyi ügyében folytatott vizsgálat iratait l. O. Lt. hadügymin. igazságügyi oszt. 1849: 1163. rakt. sz.)
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 6052.
Mellette Mészáros április 23-án kelt átirata Kossuthhoz, melyben kéri, utasitsa a részéről kinevezett két polgári tagot, hogy az említett időpontban Schweidel tábornok szállásán jelenjenek meg. – Mészáros levelén: »Besze és Fülöp képviselő urak kiküldetése által elintéztetett.«

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem