505. Arad, 1849 augusztus 4. A kormány kiáltványban jelenti be, hogy székhelyét Aradra tette át.

Teljes szövegű keresés

505.
Arad, 1849 augusztus 4.
A kormány kiáltványban jelenti be, hogy székhelyét Aradra tette át.
Harczias viszonyok közt a kormány nem kétheti székhelyét egyes helyekhez. Valamely helyet azért védeni, hogy ott a kormány bizton lehessen, annyi volna, mint a hadakozást nem főleg hadi érdekek nyomán folytatni. A kormány helyt foglal a haza egy vagy más pontján, mert a hadviselés következtében lőn azon hely biztossá. Így a kormány székelése nem akadálya, nem terhe a hadjáratnak.
Állandó székhelye a nemzeti hatalmaknak csak a véggyőzelem kivívásának, csak a háború befejezésének lehet eredménye. Előbb követelni a kormány székelésének állandóságát annyit tenne, mint követelni, hogy az eredmény azokat megelőzze.
Hadviselési szempontok tevék szükségessé nemrégen, hogy a kormány székhelyét Budapestről Szegedre tegye át. Most ismét, midőn vitéz seregeink a Tisza partjánál is vőnek állást, hasonló tekintetek kivánják a kormány helyének megváltoztatását.
Tudatik annálfogva minden hatóságokkal, hogy a kormány székhelyét Szegedről Aradra tette át, tudatik azért, hogy mint hatóságok s azoknak fejei, úgy egyesek is leveleiket, jelentéseiket, folyamodásaikat egyenesen Aradra utasísák.
A helyváltoztatás nem változtat semmit a kormány munkásságán s minden vidékre egyaránt terjedő gondoskodásán.
Azon kormány, melly a népnek szülöttje, melly attól kölcsönzi erejét, kitartását, feláldozó jellemét, jól érti, hogy az Magyarhon határai közt mindenhol egy hős nép megtörhetlen erejének erős alapján áll, tudja, hogy a közös szabadság s függetlenség neveiben kiadandó rendeletei bárhol keljenek is, tisztelettel s engedelmességgel lesznek fogadandók.
Egyetértés, kitűrés és erős akarat s fáradalmaink sikere nem lesz kétséges!
Igy kiérdemeljük a szabadságot, mellyet fáradságos munka nélkül meg nem ad az ég soha!
Éljen a szabadság, éljen a haza!
Kelt Aradon, augustus 4-kén 1849.
A ministerium
Megjelent a Közlöny aug. 5-i számában.
Közli Szilágyi S.: A magyar forradalom napjai. 105. s köv. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem