503. Nagyvárad, 1849 augusztus 3. Szemere tudósítása Kossuthhoz Nagy Sándor debreceni vereségéről és a Görgey főhadiszállásán sze…

Teljes szövegű keresés

503.
Nagyvárad, 1849 augusztus 3.
Szemere tudósítása Kossuthhoz Nagy Sándor debreceni vereségéről és a Görgey főhadiszállásán szerzett első tapasztalatokról.
Barátom!
E pillanatban érkeztünk Nagyváradra, sietek tudósítani ma röviden, hogy kapd gyorsan.
Utazván éjjel nappal, Debrecenbef. hó 1-én délután értünk, hol a muszkát minden pillanatban várták. Innen Nyiradonyba mentünk, hol Görgey volt, két hadtesttel. Este volt, feküdt, aznap vele nem szólhatánk.
Éjjel Nagy Sándor Hadházról Debreczenbe ment.
Mi másnap Vámor-Pécsre.
Ez nap d. u. 1–4 óráig folytonosan álgyuzás volt hallható Debreczenből, melynek eredménye lett, amint tegnap este a szökevényektől, ma Nagy Sándortól tudjuk, hogy bár kezdetben visszanyomta a muszkát, ellene 20.000 ember és 60 álgyu küzdvén kénytelen volt visszavonulni tegnap Derecskére, ma Berettyó ujfaluig, és most este B[ihar]püspökig. Veszteségét 300-ra teszi, 2–3 ágyura, mások többre sokkal.*
Nagy Sándor hadteste – mint a déli irányba vonuló sereg jobboldalvédje – aug. 2-án hajnalban ért Debrecenbe; itt érte őt Balmazújváros felől az ellenség előnyomulása. Nagy Sándor a koradélutáni órákban Debrecen előtt, a balmazújvárosi út két oldalán megütközött a túlerőben levő ellenséggel, s mivel nem kapott segítséget a Vámospércsen állomásozó főerőtől, az ütközetet elvesztette.
Görgey a két hadtesttel ma d. e. Nagylétrára, d. u. Kismarjára, húzódott, e vidéken csatázni szándékozik. Ha megverik, megy Gyula felé, ha ő győz, nyomni fogja a muszkát vissza.
Kazinczy még nem csatlakozott. Görgey szerint Nagykároly felé tart ide.
A debreczeni vereség innen sok embert elriasztott, úgy hallom. Hozzátok bizonyosan nagyítva jutand el a hír. Nincs nagy fontossága, hiszen Zsocznál és Geszthelynél a mieink verték őket vissza, ez csak a kölcsön visszaadása.
A muszka-értekezés iránt akként végeztünk, hogy mi Görgeyhez, közlésére válaszolólag, egy levelet intézünk, melyben minden elmondatván, aminek el kell mondatni ő azt a muszka vezérnek megküldi.* Ha nem csalfaság az alkudozás, a lépés meg leend téve, a kapocs odanyujtva, ha az, semmi nem lesz veszélyeztetve. Holnap elküldjük Neked a másolatot.
Nyilvánvalóan arról az iratról van szó, amelyet Szemere és Batthyány már útközben elkészítettek. (L. júl. 30-i, makói kelettel 489. sz. alatt, 801. s köv. l.)
Görgey úgy magyarázza, hogy az első lépés, az első ajánlat czélja nem volt más,, mint fegyferszünetet kötni, mialatt ő körülkerítetett volna, de épen az alól bújt ki annak ürügyzése által, hogy miután ifjú a serege, szavát veszélyeztetné ha azt megigérné, azonban felelni fog, aminthogy felelt is.
Mi mindinkább mélyebben akarunk a tábor viszonyaiba tekinthetni. Ezért még pár napot ott töltünk.
Nem örvendetes amit tapasztalunk.
Nem szolgálhat Csányi barátunk vigasztalására.
Sürgetni fogjuk a folytonos közeledését Arad felé. De ha az ottani események, mikről itt egy betűt sem tudunk, rögtönös csatlakozást kívánnak, határozott parancs küldessék.
Holnap kimerítőleg a tapasztaltakról.
Nagyvárad, 3/VIII. 1849. este 10.
Ered. fogalm. Borsod-Miskolci Múzeum.
Fényképmásolat O. Lt. 91. sz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem