c) Reviczky László szabadcsapatvezérnek, csapata felszerelésének nehézségeiről:

Teljes szövegű keresés

c) Reviczky László szabadcsapatvezérnek, csapata felszerelésének nehézségeiről:
Az ország kormányzója.
Hátirat az 5947/K. számú, Reviczki László csapatvezér az iránti folyamodványára;* hogy két évi szolgálatra kötelezett legénységének ruha, – ugy a már kiadott 5 pft előpénzekhez meg 5 ft ezüst resolváltassék. Továbbá arról kér rendelést tenni, hogy a már tettleges müködésben lévő csapatja számára kivett pénzekről a számadást oda, honnan a pénz utalványoztatott, vagy más helyre adja be, ugy az ezentul utalványozandó pénz Bihar megye első alispánja, ki azt utalványozta, Zaránd megyébe, hol csapatja létezik, pedig, midőn az teljes számmal leszen, az ottani kormánybiztos által utalványoztassék és kiadassék.
A kormányzói iroda ennek az aktának az esetében kísérletet tesz arra, hogy megörökítse az irattár számára azokat az iratokat is, amelyeket korábban egyszerűen hátirattal ellátva visszaküldtek a benyújtónak, vagy más hatóságokhoz küldtek. Illyen esetekben eddig sem a beadványnak, sem a vele kapcsolatos intézkedésnek nem maradt nyoma a Honvédelmi Bizottmány, illetőleg a kormányzói hivatal irattárában. Az új rendszer abban állt volna, hogy – hasonlóan más hivatalok, pl. az igazságügyminisztérium egyes osztályainak gyakorlatához – a fenti módon továbbmenő aktából kivonat készül s mellé fogalmazvány az akta hátlapjára vezetett intézkedésről. Ez a gyakorlat azonban nem tudott meggyökeresedni, kevés példát találunk rá a kormányzói iratok között.
Hogy a szóban lévő szabadcsapat részére most ruhaneműek szolgáltassanak ki, – miután a rendes bataillionok is ruházati felszerelésben hátra vagynak, – ez idő szerint meg nem történhetik.
Az azonban, hogy a felsőmagyarországi védseregnéli gyakorlat szerint az illető felszerelésben még hiányt szenvedő legénységnek a ruházatbani hiány váltságául bizonyos váltságdij adassék – megengedtetik.
A már kiadott 5 ezüst forinthoz még 5 ezüst ft. – ezennel resolváltatik.
A csapatvezér számadásainak oda beadására a honnan a pénzt kivette utasitatik.
Hodossy Miklós kormánybiztos utasitva van a csapatnak továbbra is ellátására.
Ered. fogalm. O. lt. OHB 1849: 5947.
Mellette utasítás fogalmazványa Hodossy Miklós bihari kormánybiztosnak, hogy a mellékelt utasítás szellemében »a szóban lévő szabadcsapatot a szükségesekkel a kezelés alatt álló pénztárból lássa el«.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem